Δεν είναι Αναπτυξιακή πολιτική, οι ρυθμίσεις οφειλών

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μαζεύτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, 7 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Μάταια περίμεναν οι πολίτες, να εκπονήσουν ένα σχέδιο, μία στρατηγική, μια αλληλουχία νόμων και διατάξεων που να δημιουργούν υπόβαθρο για νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μια νέα προοπτική για τη χώρα.

Μόνο για «ρυθμίσεις οφειλών παλαιοτέρων ετών» και για τα «κόκκινα δάνεια» συζήτησαν.

Ο επικεφαλής Υπουργός προειδοποίησε τους συναδέλφους του:

  • «Η Τρόικα δεν έχει αντίρρηση να ανακοινώσουμε μια γενναία ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά δεν δέχεται κουβέντα για μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων προς την Εφορία».

Η λογική πίσω από αυτή την άρνηση, είναι απλή:

  • Οι οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι κατάφωρα άδικες και παράλογες. Η κυβέρνηση νομοθέτησε κακά, ο Ασφαλιστικός της νόμος λειτουργεί ως κίνητρο για την εισφοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία.

Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να διορθώσει την στρέβλωση που η ίδια δημιούργησε, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διαγραφής όλων των πλασματικών επιβαρύνσεων, να διαγράψει εισφορές που κακώς επιβλήθηκαν και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε πολλές δόσεις.

  • Αντιθέτως, η Τρόικα επιμένει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία που ήδη ξεπέρασαν τα 104 δις Ευρώ, αποτελούν προϊόν μιας βάναυσης, λανθασμένης αλλά συνειδητής πολιτικής επιλογής, της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επέλεξε. Το Τρίτο Μνημόνιο στηρίζεται κατά 87% στην επιβολή φορολογίας και μόνο κατά 23% στη περιστολή δαπανών του Κράτους οι οποίες τελικά όχι μόνον δεν μειώθηκαν αλλά αντιθέτως διογκώθηκαν δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια.

Η βαριά, παράλογη, θανατηφόρα φορολόγηση της μεσαίας τάξης υπήρξε πολιτική επιλογή. Το να κρύβεις το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής και να μεταθέτεις τις υποχρεώσεις στα επόμενα 10 χρόνια, δεν είναι πολιτική, είναι φθηνός κομπογιαννιτισμός

  • Η κυβέρνηση -επειδή διακηρύσσει ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια- προτίθεται, μόλις φύγει η Τρόικα, να ανακοινώσει αμφότερες τις ρυθμίσεις οφειλών, τόσο προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία όσο και προς τις Εφορίες.

Μόνο που για τη δεύτερη ρύθμιση οφειλών, αυτή προς τις Εφορίες, θα μας πει ότι θα την θέσει σε εφαρμογή, πολύ αργότερα, κάποια στιγμή στο β’ εξάμηνο του έτους.

Είναι κλασική μέθοδος:

  • Η κυβέρνηση κάνει ανακοινώσεις, τα φιλικά μέσα ενημέρωσης ενθουσιάζονται αλλά οι ενδιαφερόμενοι πολίτες συνειδητοποιούν ότι στην ουσία η ζωή τους συνεχίζει να είναι μίζερη και χωρίς κατεύθυνση, επειδή οι πολιτικοί τους ταγοί έχουν αποφασίσει να μην συζητούν για το αύριο της οικονομίας αλλά για το σήμερα της πολιτικής τους επιβίωσης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ