Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται ο αναλφαβητισμός των Ελλήνων. Δραματική η εικόνα και στις μαθητικές ηλικίες που μπαίνουν τα θεμέλια τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης των κινδύνων στην ζωή. Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί αλυσίδα επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία. Ελαφρώς χαμηλότερα τα επίπεδα στον υπόλοιπο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούνται συντονισμένες προσπάθειες με την Interamerican στην Ελλάδα να έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. 

της Ελενας Ερμείδου

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Ασφαλιστικής με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού με το οποίο έχει συμπράξει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Καντώρος επεσήμανε ότι το κόστος για την οικονομία από τους οικονομικά αναλφάβητους πολίτες, εκτός των ατομικών προβλημάτων που δημιουργούν και κατ’ επέκταση των οικογενειακών προβλημάτων, είναι πολύ μεγάλο.

Ο αναλφαβητισμός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, άλλα όλο τον πλανήτη, καθώς μελέτη της Standard & Poor’s σημειώνει ότι δύο στους τρεις πολίτες παγκοσμίως είναι οικονομικά αναλφάβητοι.

Δραματική η εικόνα και στις μαθητικές κοινότητες διαβάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτη του ΟΟΣΑ. Δώδεκα μόλις, από τους 100 μαθητές αντιλαμβάνονται την έννοια των οικονομικών συναλλαγών.

Στην Ελλάδα η πραγματικότητα υπογραμμίζει ο Γιάννης Καντώρος η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Το 45% των πολιτών, σχεδόν ένας στους δύο είναι οικονομικά αναλφάβητοι. Αυτό σημαίνει μειωμένες γνώσεις διαχείρισης των οικονομικών προκλήσεων, έλλειψη αποταμιευτικής, ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής συνείδησης.

Τίθεται όμως και ένα σοβαρό ερώτημα, πόσο οι πολίτες, ακόμα και αν γνωρίζουν πολύ καλά,  μπορούν να δώσουν για αποταμιευτικά προγράμματα και ειδικά για συντάξεις όταν τα έσοδα τους είναι μειωμένα και το ήμισυ αυτών πάνε στο κράτος λόγω της φορολογικής πολιτικής και της έλλειψης φορολογικών κινήτρων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ