H Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, εστιάζοντας σε όλα τα μέτρα που θα επιτρέπουν στους Βρετανούς να συνεχίσουν να επισκέπτονται και να ζουν στην χώρα όπως κάνουν έως και σήμερα.

Με τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον τουρισμό, την πιο σημαντική βιομηχανία της χώρας, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Μια ξαφνική διακοπή της ροής των τριών εκατομμυρίων Βρετανών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελληνικά νησιά θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στον κλάδο που αντιπροσωπεύει το ένα έκτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Brexit ωστόσο οι κίνδυνοι να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ταυτόχρονα να έχει καταλήξει σε συμφωνία έχουν αυξηθεί.

Οι κυβερνήσεις πάντως στην Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο έκτακτο ενδεχόμενο, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου εξωτερικών, ετοιμάζει προσχέδια νομοσχεδίων τα οποία θεωρεί πως είναι απαραίτητα στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με τα μέτρα που έχει προγραμματίσει πως θα εφαρμόσει για το Brexit, η Ελλάδα επιθυμεί να προστατεύσει το βασικό κομμάτι της οικονομίας της. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 14% των εσόδων της χώρας που προέρχονται από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017. Αυτό υποχώρησε πέρυσι κατά 6,2% στα 1,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών έχει μειωθεί κατά 1,7% στα 2,9 εκατομμύρια άτομα.

Η κυβέρνηση θέλει να βεβαιωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί δεν θα υποχωρήσουν περισσότερο στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Γι’ αυτό και επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα των Βρετανών να επισκέπτονται την χώρα μας χωρίς έκδοση βίζας. Επίσης η Ελλάδα ίσως και να διατηρήσει το καθεστώς που ισχύει έως και σήμερα για τους πολίτες της Βρετανίας που ζουν στη χώρα και να μην τους αντιμετωπίσει αργότερα ως πολίτες που προέρχονται από τρίτες χώρες ή από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο αξιωματούχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ