Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Τελικά ήταν τόσο απλό να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες, για να υπολογισθεί και να επιμετρηθεί το κόστος του συμβιβασμού στο “καυτό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας” και να υπάρξει συμφωνία. Προφανώς η αυστηρή παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι έγειρε την πλάστιγγα ώστε να αποσυρθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του σχεδίου Φλαμπουράρη και να προσαρμοστεί η κυβέρνηση στην πραγματικότητα.
O νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον περιβόητο νόμο Κατσέλη είναι ήδη έτοιμος, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες και θα παρουσιαστεί στους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα ώστε να περιληφθεί στην “Έκθεση Προόδου” που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.
Μεγάλο πρόβλημα προκύπτει για όλους εκείνους τους “κόκκινους δανειολήπτες” που ενώ προσέφυγαν στην προστασία του νόμου 3869/2010 επειδή η υπόθεσή τους δεν εκδικάσθηκε από τα Ειρηνοδικεία, τώρα θα υπαχθούν στις πρόνοιες του νέου πτωχευτικού νόμου που θα ψηφίσει η Βουλή.
- Τα Δικαστήρια έφυγαν από τη διαδικασία. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται πρωταγωνιστές…. Ακόμη κι εκείνοι που θα προσφύγουν στα Δικαστήρια γιατί θεωρούν ότι αδικούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τώρα θα πληρώνουν κανονικά το 30% της οφειλής τους…
Η κυβέρνηση “κέρδισε” ότι το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, έπεσε από τις 280.000€ στις 250.000 Ευρώ το οποίο δεδομένης της κρίσης και του χρόνου που έχει περάσει από την έκδοση των “κόκκινων δανείων” θεωρείται λογικό.
- Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κέρδισαν ότι καταργείται η ασυλία των “κόκκινων δανειοληπτών” και δεν θεσμοθετείται ένα καθεστώς “αυτόματου κουρέματος” των δανείων.
Το νέο στοιχείο που οδήγησε στην συμφωνία είναι ότι στο εξής θα υπολογίζεται όχι το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ενέχυρου ακινήτου αλλά το υπόλοιπο του δανείου που έχει “κοκκινήσει”.
- Οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% συν Euribor και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη.
- Προβλέπεται κούρεμα για χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και επιδότηση του 1/3 της μηνιαίας δόσης για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.
- Όποιος απορρίψει τη ρύθμιση που θα προτείνει η τράπεζα και επιλέξει τη δικαστική οδό θα πληρώνει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.
- Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία.
Είναι οι τράπεζες που θα καθορίζουν τον τρόπο ρύθμισης του υπολοίπου της οφειλής. Ανάλογα με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια δέσμη εναλλακτικών επιλογών . Όχι τα Δικαστήρια…
Σχετικά με το άρθρο, ”Ανάγκη Φρανκφούρτης και ο Φλαμπουράρης πείθεται….” : Μήπως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ αξίας ακινήτου (250.000) άρα και ενυπόθηκης αξίας, σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου των 130.000. Δηλαδή τι ποσό δανείου έχει εκταμιεύσει ( πριν από 5-10 χρόνια) κάποιος με ενυπόθηκη αξία 200.000-250000 σημερινή για να οφείλει μόνο 130.000 ? Επίσης με το νέο νόμο, ποιο είναι το συνολικό ποσό από δανειολήπτες που μπορούν να υπαχθούν στο νόμο της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με όσους είχαν υπαχθεί στον ΚΑΤΣΈΛΗ- 3869 ?