Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανησυχεί για την τύχη της Ευρώπης και την πορεία της. Θεωρεί ότι τώρα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη οφείλει να λειτουργήσει σε πνεύμα ενότητας και να στοχεύσει σε μια εκ νέου οικονομική σύγκλιση μεταξύ βορρά και νότου -η οποία αφέθηκε στην άκρη στην προσπάθεια διάσωσης της Ευρωζώνης.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Μονάχου, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια έστειλε το μήνυμα.

Όπως εξήγησε σύγκλιση σημαίνει ότι το εισόδημα των φτωχότερων χωρών θα φθάσει αυτό των πλουσιότερων γειτόνων τους. «Από το 1993 έως το 2017, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία διπλασιάστηκε. Αυξήθηκε πάνω από 2,5 φορές στην Σλοβακία, την Εσθονία, την Πολωνία και τριπλασιάστηκε στην Λετονία και την Λιθουανία», ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η σύγκλιση έμεινε πίσω, στην μάχη για την επιβίωση της Ευρωζώνης».

Ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και ανέδειξε ως προτεραιότητα την επανεκκίνηση της σύγκλισης και την διασφάλιση της ευρείας κατανομής σε όλη την Ε.Ε. των καρπών της οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτό θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» επισήμανε και τόνισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να παίξει έναν υποστηρικτικό ρόλο σε κάθε χώρα, αλλά από τον σχεδιασμό της μπορεί μόνο να βοηθήσει εθνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

«Κάθε χώρα πρέπει να βάλει το δικό της σπίτι σε τάξη προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή κοινότητα» σημείωσε και τόνισε ότι πρωτεύουν τρεις τομείς δράσης: πρώτον, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στον νότο, καθώς, όπως είπε, στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία η ανεργία είναι 10-20% και για τους νέους πάνω από 30%, ενώ στις χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, η ανεργία είναι κάτω από 4% και για τους νέους κάτω από 7%, δεύτερον, η δημιουργία φιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος με απαλλαγή των εταιριών από αδικαιολόγητα βάρη σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις απολύσεις, αλλά και άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό. «Στην Πορτογαλία χρειαζόταν περίπου ένας μήνας για να ανοίξει μια εταιρεία. Τώρα λιγότερες από πέντε μέρες. Επίσης στην Ελλάδα χρειάζεται εννέα φορές περισσότερος χρόνος από ό,τι στην Ιρλανδία προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρεοκοπίας μιας εταιρίας», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η τρίτη παράμετρος στην οποία πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η καινοτομία, συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο νότος δεν επενδύει αρκετά στην καινοτομία και στην έρευνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ