Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη της διαδικασίας για να χορηγηθεί το φετινό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους με αναδρομική ισχύ από 1.1.2019. Οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία είναι ήδη έτοιμη και προσομοιάζει σε αυτή του ΚΕΑ και του Κοινωνικού Μερίσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Το ποσό επιδότησης θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα (840 –
2.500 ευρώ τον χρόνο). Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2019 το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει αναδρομικά από 01/01/2019.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, η αίτηση ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης. Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Αναλυτικά:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 10.500 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 14.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 17.500 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 21.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα όρια καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. για τα νοικοκυριά είναι:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 14.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 17.500 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 21.000 ευρώ.

Οι μη δικαιούχοι

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

– Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.

– Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.

– Δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Τα κριτήρια διαμονής

Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Ο αλλοδαποί δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη (5), όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά, με την εξαίρεση των κατόχων άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας και των κατόχων άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή κατόχων βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή τους.

Οι υποχρεώσεις δικαιούχων

Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού:

α) Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος. β) Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της ΓΓΠΣ, καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑΑΕ για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων. γ) Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος. δ) Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού. ε) Συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Η καταβολή του επιδόματος

1. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

2. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ