Πράσινο φως σήμερα από το Κολέγιο των Επιτρόπων αναφορικά με την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, δια στόματος του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, σύμφωνα με την οποία έχουν εφαρμοσθεί όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σύμφωνα με τον κ. Σχοινά.

Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα που ανακοινώθηκε σήμερα και οδεύει προς τη σύνοδο του Eurogroup, ουσιαστικά, εισηγείται την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 970 εκατ. ευρώ

Επίσης, όπως υπογράμμισε, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. «Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Καμπανάκι για νέο ν. Κατσέλη και “κόκκινα”

Όπως επισημαίνει, στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφορικά με το σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, «θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση και τα θεσμικά όργανα θα υποβάλουν εκ νέου έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.

Η Κομισιόν εξηγεί ότι η εφαρμογή “θα πρέπει να παρακολουθείται στενά όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές (λειτουργία της πλατφόρμας, ταχύτητα εξυγίανσης), τον αντίκτυπο στο κεφάλαιο των τραπεζών, τον αντίκτυπο στην επιβολή και τις διαφορές, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της επιδότησης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος και πιθανές ανησυχίες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι “αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, λαμβανομένου επίσης υπόψη του αναθεωρημένου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας”.

Ως επόμενο βήμα ορίζεται η ενοποίηση των νόμων που αφορούν την αφερεγγυότητα/πτώχευση και την αναδιάρθρωση χρεών. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, η οποία “αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνοχή, να καλυφθούν τα κενά που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατάχρησης με σκοπό την αναστολή ή την παρεμπόδιση της επιβολής του, να προστεθούν διασφαλίσεις που θεωρούνται επαρκείς για την αποτροπή συμπεριφορών στρατηγικής αθέτησης και να ενισχυθεί η νοοτροπία των εξωδικαστικών διμερών ή πολυμερών αναδιαρθρώσεων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ