Eπειδή πολύς λόγος έχει γίνει εσχάτως, μετά και την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ΚΑΣ που κήρυξε αρχαιολογικό χώρο τμήμα του Πειραιά, προκαλώντας …ναυμαχία στο λιμάνι και για τις επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καλό είναι να θυμίζουμε που και πού ότι θα πρέπει να υπάρχει η ίδια …σπουδή και για τα λοιπά, μεγάλα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  1. Το πρώτο- σημαντικό ζήτημα- αφορά την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, πολλά από τα οποία, μεταξύ των οποίων και κάποια στον Πειραιά, όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμα αλλά βουλιάζουν και μέσα στα σκουπίδια.
  2. Το δεύτερο έχει να κάνει με αυτά που είναι επισκέψιμα: Από την 1η Απριλίου ξεκίνησε η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων (δηλαδή από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ), ωστόσο υπάρχουν σοβαρά κενά στη φύλαξή τους.

Το ζήτημα ανέδειξε στη Βουλή με κοινοβουλευτική ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς. Όπως επισημαίνει ο κ. Αμυράς, το ενιαίο αυτό ωράριο εφαρμόζεται χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα δεδομένα επισκεψιμότητας και οι ξεχωριστές ανάγκες κάθε μουσείου και αρχαιολογικού χώρου. Παρατηρείται ότι μόνιμοι αρχαιοφύλακες, λόγω της έλλειψης εποχικού προσωπικού, αναγκάζονται να κάνουν εκ περιτροπής διπλοβάρδιες αφήνοντας κενά ασφαλείας στην προστασία των αρχαιοτήτων...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ