Την πεποίθηση πως η προοπτική ενός ασφαλιστικού χωρίς κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν αποτελεί βιώσιμη λύση υποστήριξε ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Quest Συμμετοχών, στο πλαίσιο της Ημερίδας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα :«Συντάξεις & Ανάπτυξη» στο Ξενοδοχείο Hilton.

H πρότασή του IOBE παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος Νίκο Βέττα. Προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από το 27%, στο 23%. Το ΙΟΒΕ προτείνει να παραμείνουν οι εισφορές 20% υπέρ της κύριας ασφάλισης και οι σημερινές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης 7% να αντικατασταθούν από εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα ύψους 3%.

Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα πρέπει να αφορά τους νέους συνταξιούχους που θα δικαιούνται επικουρική σύνταξη. Ο κ. Βέττας, πάντως, παραδέχτηκε ότι η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει “χρηματοδοτικό κενό” ύψους 1,8% του ΑΕΠ κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής τους. Ο ίδιος πρόσθεσε κενό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της μείωσης των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση, την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση της απασχόλησης ή έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Βέττας επικαλέστηκε την εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες βρήκαν πόρους για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό τους από ανάλογες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.  Τα αποθεματικά που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομίας, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ.

Με τη συμμετοχή των: ΓΣΕΕ ΣΕΒ και ΣΕΤΕ .

Σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης του ΙΟΒΕ και του Γενικού Διευθυντή του κ.Ν. Βέττα , στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό πρέπει να είναι καλά μελετημένες και να έχουν τριετή έως πενταετή χρόνο μετάβασης.

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η μείωση των εισφορών κατά 6% η οποία εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ δεν έφερε ανάπτυξη αλλά αντίθετα ελλείμματα στα ταμεία και ύφεση.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η ΝΔ εγγυάται τον πρώτο πυλώνα της ασφάλισης, τάσσεται υπέρ του δεύτερου, επαγγελματικού πυλώνα, αλλά και της δυνατότητας επιλογής του ασφαλισμένου μεταξύ του δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνοντας το “ταβάνι” τους και ότι θέλει να βρει τρόπο να εμπλακούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν κοινά πεδία πολιτικής συνεννόησης για το ασφαλιστικό και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ