της Ελενας Ερμείδου

Οι μεγάλοι εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΒ τοποθετήθηκαν στην ημερίδα της ΕΑΕΕ ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων –νέα επικουρική και ιδιωτική ασφάλιση.

Διαβάστε: Λύθηκε η εξίσωση για το συνταξιοδοτικό

Ο τουρισμός ο οποίος διακρίνεται για δύο βασικά χαρακτηριστικά τις καλά αμειβόμενες θέσεις και τις εποχικές απασχολεί το 17% του δυναμικού της χώρας, καλύπτει το 40% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, συνεισφέρει 13% στο ασφαλιστικό σύστημα και 10% στο ΑΕΠ της χώρας, συνεισφέροντας έτσι πού πολύ περισσότερο στην απασχόληση και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με την άμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο.

Ο νόμος του 2016 δημιούργησε δύο γιγάντιους οργανισμούς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠπροκαλεί άγχος και είναι αντιασφαλιστικός υπογράμμισε ο κος Ρέτσος, συμπληρώνοντας ότι η λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα είναι αναγκαία αλλά παραμένει να ευρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία και να γίνει σταδιακά η μετάβαση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ οι αλλαγές θα ήταν καλό να γίνουν σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Από την πλευρά ο ΣΕΒ ο οποίος έχει πολλάκις αναφερθεί στις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας δια του Προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα τόνισε για άλλη μία φορά ότι ο πρώτος πυλώνας του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμος και ότι χρειάζεται, όχι μόνο  ο δεύτερος πυλώνας αλλά και ο τρίτος ώστε να ενισχυθούν οι συντάξεις, επενδύοντας σε αγορές και σε χρηματιστήρια αξιών.

Η μεταρρύθμιση προσέθεσε θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία και την απασχόληση. «Χωρίς κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ο 2ος και ο 3ος πυλώνας πρέπει να έχουν κεφαλαιοποιητική βάση και να ενισχύονται με φορολογικά κίνητρα. Έτσι λειτουργεί όλος ο κόσμος.», ανέφερε ο κος Φέσσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ