Ποιός πραγματικά διαφωνεί μ’ αυτά που είπε χθες ο Θ. Φέσσας;

0

Δεν ήταν μόνος. Είχε δίπλα του εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συνδέσμων από ολόκληρη την Ελλάδα. Μίλησαν οι επικεφαλής πέντε περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας. Όσοι παράγουν, εξάγουν, απασχολούν εργαζόμενους, ανταγωνίζονται και δημιουργούν σήμερα στην Ελλάδα, διαπιστώνουν ότι η χώρα χάνει κρίσιμο χρόνο περιμένοντας τις εκλογές. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας επανέλαβε – για πολλοστή φορά είναι αλήθεια- ότι η  Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 100 δισ Ευρώ μόνο και μόνο για να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 πέτρινα χρόνια.

Σήμερα η χώρα ακολουθεί δυστυχώς ακριβώς αντίθετη πορεία. Το 2018, η αξία των επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ δηλαδή κατά -12,2%. Τα 100 δισ Ευρώ που χρειάζεται επειγόντως το σύνολο της επιχειρηματικής ζωής -μόνο για να καλύψει την ανανέωση των παγίων στοιχείων που απαξιώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης-  ισοδυναμούν με -όχι με ένα αλλά με- 4 Προγράμματα ΕΣΠΑ. Η οικονομία χρειάζεται 12 σχέδια σαν αυτό του Αεροδρομίου του Ελληνικού. Έχει ανάγκη από 170 επενδυτικά σχέδια σαν αυτό που κατέθεσε η Cosco στον ΟΛΠ.

Η Ελλάδα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% έως 4%, μόνο για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Με τους σημερινούς αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστούν 20 χρόνια για να καλύψουμε τη ζημιά της ύφεσης. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το …2040 για να δούμε την απασχόληση και την προοπτική να επιστρέφουν στη χώρα.

Πως θα γίνουν όλα αυτά; Μόνον αν μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις, αν αρθούν τα επενδυτικά αντικίνητρα, αν απλοποιηθούη οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αναμορφωθούν οι διαδικασίες ένταξης των επενδυτικών σχεδίων στον συνολικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Στο μέτωπο των καθαρών επενδύσεων, η Ελλάδα υποχώρησε από την 53η θέση το 2017, στην 57η το 2018, ανάμεσα σε 140 χώρες, ενώ στον δείκτη Doing Business έπεσε από την 67η στην 72η θέση, μεταξύ 190 χωρών.

Ο ΣΕΒ παρουσίασε στοιχεία: Βάσει διεθνών δεικτών παρατηρείται νέα οπισθοδρόμηση στην επενδυτική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Η υποχώρηση φάνηκε πέρυσι, όταν οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,8 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το 2017. Επίσης, η χώρα μας σταθερά υστερεί αισθητά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ο όγκος των ετήσιων επενδύσεων είναι κατά 45% μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Έρχονται όμως στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία που προκαλούν σοκ.

H Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση του Bloomberg Misery Index, ο οποίος στηρίζεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την ανεργία και το πώς αυτά επηρεάζουν τους πολίτες της χώρας. Στον δείκτη «μιζέριας» φιγουράρουν συνολικά 62 χώρες και την αρνητική πρωτιά διατηρεί η Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 8.000.000% φέτος.  Ακολουθεί ακόμη μία οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή, η οποία αναγκάστηκε να πέσει και πάλι στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ εν μέσω ραγδαίας υποτίμησης του νομίσματός της και ύφεσης. Στην τρίτη θέση συναντάμε τη Βόρεια Αφρική και ένα σκαλοπάτι πιο κάτω την Τουρκία, η οποία επίσης βιώνει τις επιπτώσεις από τις μεγάλες απώλειες της λίρας και τις εμμονές του Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά βρίσκεται η Ελλάδα

Ποιός λοιπόν διαφωνεί με αυτά που μονότονα επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας; 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ