του Ιωάννη Ρουκά

Στο 30% του στόχου βρισκόμαστε, των κόκκινων δανείων που πρέπει να «ξεφορτωθούν» οι Ελληνικές Τράπεζες, για να επιστρέψουν στην κανονικότητα και μαζί με αυτές να επιστρέψει και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με καλύτερους όρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ήδη, περί τα 20 δις ευρώ είναι στα χαρτοφυλάκια των Διαχειριστών (servicers) που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά. Οι εταιρείες αυτές είναι κοντά 17 και αναμένονται και άλλες να μπουν στη νέα για τα ελληνικά δεδομένα «αγορά», της διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Όπως είναι αναμενόμενο, έχει δημιουργηθεί μια ανησυχία στο ευρύ κοινό, σχετικά με το πως θα συμπεριφερθούν οι Εταιρείες Διαχείρισης στους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν έρθει πια στη δίκη τους κυριότητα.

Έχουμε δηλώσει πολλές φορές, ότι η άποψη μας είναι ότι το Κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει όσο το δυνατό λιγότερο στη λειτουργία της Αγοράς, εκτός βέβαια από της περίπτωσης όπου θα ορίζει κανόνες προστασίας των αδυνάτων έναντι αυτών που θα χρησιμοποιήσουν αθέμιτες τακτικές πλουτισμού.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι μια από αυτές.

Το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης, ουσιαστικά πρέπει να αποτρέπει τις εταιρείες αυτές να εφαρμόζουν τακτικές «αρπακτικού», να δίνουν μακροχρόνιες λύσεις, εφόσον οι δανειολήπτες πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια βιωσιμότητας. Έτσι, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα έρθουν και επενδύσεις στη χώρα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία εισοδήματος από το οποίο θα αποπληρωθεί το οποίο παλαιό χρέος, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη δεκαετία, μετά και από τις υπόλοιπες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προσδοκώντας για τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό τον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, όλοι οφείλουμε να έχουμε κοντά μας συνεργάτες, νομικούς, χρηματοοικονομικούς συμβούλους, που μέσα από τη γνώση και την εμπειρία τους θα μας βοηθήσουν να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτή τη νέα Αγορά που δημιουργείται.

Σκεφτείτε, ότι το επόμενο διάστημα, θα έρθουν στην Ελλάδα, Funds, Servicers, από το εξωτερικό, να συναντηθούν σε Συνέδριο με Φορείς, Τράπεζες, Υπουργεία, ακριβώς γιατί πιστεύουν ότι μια νεα αγορά δημιουργείται για αυτούς με σκοπό φυσικά, το κέρδος. Παράλληλα όμως, είναι στο χέρι μας, με σωστή, ψύχραιμη, επαγγελματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ρύθμιση, αναδιάρθρωση και τελικά αποπληρωμή των όποιων οφειλών ο καθένας μας. Τα εργαλεία, υπάρχουν (πχ ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός), η σκακιέρα στήνεται. Οι παίκτες ετοιμάζονται για τις κινήσεις τους. Ο πιο καλά προετοιμασμένος, θα τα καταφέρει.

 

{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος της Ομαδος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ