Μετά τις εκλογές η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα Kόκκινα δάνεια

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν πολυβιάζεται να θέσει σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης των κόκκινων δανειοληπτών, γιατί θα αποκαλυφθεί -σε προεκλογικό χρόνο- ο ακριβής αριθμός των δανειοληπτών με εγγυήσεις πρώτης κατοικίας που δεν είναι επιλέξιμοι για προστασία και θα πρέπει να έρθουν σε άμεσο συμβιβασμό με τις τράπεζες προκειμένου να μη χάσουν το σπίτι τους.

Η προθεσμία της 30ής Απριλίου εκπνέει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που επρόκειτο να δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), για να υποδεχθεί τα αιτήματα των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον νέο νόμο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, δεν είναι έτοιμη.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και των τραπεζών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη προς χρήση στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. 

Η αργή ανάπτυξη της πλατφόρμας έχει καθυστερήσει τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αλλά και της εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

Ήδη από τη Φραγκφούρτη και τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό SSM εκφράζονται ανησυχίες για την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων, η οποία κατά την άποψή τους -σε συνδυασμό με το προεκλογικό κλίμα- εμπεδώνει το κλίμα του «ηθικού κινδύνου», δηλαδή της αδράνειας στην υποχρέωση των δανειοληπτών για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Στις 13 Μαΐου, κλιμάκιο του SSΜ θα επισκεφτεί τις ελληνικές τράπεζες, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τα κόκκινα δάνεια.

Από τους ελέγχους του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού έχει προκύψει ένα κρίσιμο πρόβλημα:

  • Σε κάποιες από τις τράπεζες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια του SSM, προέκυψε ανάγκη για επιπλέον προβλέψεις!
  • Ενας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που είχαν καταλήξει σε ρύθμιση των οφειλών τους έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις, οι παρελθούσες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων έχουν καταπέσει, ενδεχομένως επειδή πίστεψαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ευνοϊκότερη ρύθμιση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η -το συντομότερο δυνατό- έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί με αυτοματοποιημένες μεθόδους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των δανειοληπτών και ταυτόχρονα θα αποτελεί τον «μεγάλο αδελφό», αφού κράτος και τράπεζες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία κάθε δανειολήπτη. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ