Επιστροφή στην κανονικότητα; Όταν οι Ελληνικές Τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν Ελληνικά Ομόλογα

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο αριθμός των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται ελεύθερα στην δευτερογενή αγορά είναι εξαιρετικά μικρός. Γι’ αυτό άλλωστε οι τιμές τους ελάχιστα επηρεάζουν την πραγματικότητα του Χρέους. Τα capital control εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό και μέχρι σήμερα έχουν απελευθερωθεί μόνον οι αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς εντός Ελλάδος.

Ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι η Ελληνική Οικονομία έχει επιστρέψει οριστικά στην ανάπτυξη και την …κανονικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να απαγορεύει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα γιατί δεν τους επιτρέπει να εκτεθούν σε περαιτέρω επενδυτικό κίνδυνο. Η απαγόρευση ισχύει από το …αλήστου μνήμης 2015 και αφορά όχι μόνον τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα αλλά και έντοκα γραμμάτια, εγγυητικές επιστολές, ακόμη και δάνεια στους Δήμους της χώρας…

Πέρα από τα διαφυγόντα κέρδη, αφού οι τράπεζες δεν μπορούν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών των ομολόγων μετά τη διευθέτηση του Χρέους, το σημαντικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι σήμερα, 4 ολόκληρα χρόνια μετά τις …ασκήσεις θάρρους του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015, δεν δείχνει εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των τραπεζών και δεν τους επιτρέπει να εκτεθούν στο επενδυτικό κίνδυνο των αδιαβάθμητων ελληνικών αξιών..

  • Η αύξηση του ορίου των κρατικών ομολόγων που θα μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγούσε σε βελτίωση  των εσόδωντους από τόκους ενώ σε ενδεχομένη αύξηση της τιμής των ομολόγων θα μπορούσαν να γράψουν κέρδος στα βιβλία τους…

Το 2016, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM απαγόρευσε στις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ. Για την αγορά τέτοιων τίτλων απαιτείται πλέον ειδική  έγκριση τoυ SSM.

Στον Ελληνικό επενδυτικό κίνδυνο συγκαταλέγονται έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, ομόλογα, εγγυητικές, δανεισμός σε δήμους κλπ.

Η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελληνικής Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα από  investable grade (επενδυτική διαβάθμιση) αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε σχέδια να διώξουμε το ΔΝΤ, να εκδώσουμε νέα ομόλογα για να καλύψουμε τις αυξημένες προεκλογικές απαιτήσεις….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ