Την δυνατότητα να λάβουν έκπτωση έως 10% στη διαδικασία τακτοποίησης οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με χρονικό περιθώριο έως την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 Μαΐου.

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά γι’ αυτό στο χρονικό περιθώριο που απομένει έως την Παρασκευή υπολογίζεται και η σημερινή μέρα.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί νέα παράταση, όσοι από τους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες δηλ. έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων “λήγει” στις 9 Νοεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι θα κατεδαφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που θα εντοπίζονται από τους ελεγκτές δόμησης. Με βάση τα όσα προβλέπονται από την τροπολογία, παρέχεται μείωση του προστίμου τακτοποίησης κατά 20% για περιπτώσεις αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές επανακαθορίζονται, με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 8η Νοεμβρίου 2019.

Σε ό, τι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς χώρους, προβλέπεται η υποβολή δήλωσης υπαγωγής.

Στη συνέχεια έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, γνωμοδοτεί το αρμόδιο όργανο ή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού με την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης για το αν η υπαγωγή αυτή προκαλεί ή όχι άμεση ή έμμεση βλάβη στο πολιτιστικό αγαθό.

Με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την κατάθεση της τροπολογίας, αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη ακινήτου και ελεγκτή δόμησης κατά τη διαδικασία ελέγχου, τότε ο πρώτος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το αρμόδιο γραφείο του ΤΕΕ τον ορισμό διαμεσολαβητή για την εξέταση της υπόθεσης και την επίλυση της διαφωνίας.

Τι προβλέπει ο νόμος 

  • Ρύθμιση με 100 δόσεις. Σε 100 δόσεις μπορεί πλέον να γίνεται η ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης ακινήτων που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Πρόκειται για κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια, μεταξύ άλλων “εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή κανόνων δικαίου που δεν ίσχυαν”.
  •  Άνεργοι και θωρακισμένα έναντι σεισμών κτίρια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%. Επιπλέον αν ολοκληρωθούν οι εργασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση προστίμων κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη). Κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙ (Αττική, Δωδεκάνησα και Αν. Αιγαίο) και κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά Ιονίου).
  •  Ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια. Σε όσα αυθαίρετα κτίρια έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπεται μείωση προστίμων από 30%- 50% ανάλογα με τα τετραγωνικά.
  • Πρόστιμα ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο θα έχουν μείωση 20%. Οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν το 30% του προστίμου θα έχουν έκπτωση 10%. Στο μεταξύ με βάση τα όσα ισχύουν μειώνονται τα πρόστιμα για τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ. Το ίδιο ισχύει και για τις αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1983- 1993 ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους και αρχαιολογικούς χώρους.
  •  Τα παράβολα. Το ύψος τους διαμορφώνεται ως εξής:
    – έως 10 τμ. 250 ευρώ
    – άνω των 100 έως 500 τ.μ. 500 ευρώ
    – άνω των 500 έως και 2.000 τ.μ. 1.000 ευρώ
    – άνω των 2.000 τ.μ. και έως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ
    Το παράβολο παραμένει ίδιο (10.000 ευρώ) για αυθαίρετα κτίσματα μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ