Η βρετανική αγορά έχει αποτελέσει ένα «Ελντοράντο» για το ελληνικό γιαούρτι, αρχής γενομένης με την ΦΑΓΕ, της οποίας το παράδειγμα ακολούθησε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Κρι Κρι.

Όταν μάλιστα ο «γίγαντας» Chobani, πέρασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην βρετανική αγορά, η ΦΑΓΕ ξόδεψε σεβαστά ποσά, προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει τελικά στα βρετανικά δικαστήρια το δικαίωμα χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι» (greek yogurt), μόνο από προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Η ιστορική αυτή απόφαση, υποχρέωσε τον ανταγωνισμό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές, να χρησιμοποιεί τον όρο «greek style yogurt».

Η απόφαση αυτή ήταν καθοριστική για την περαιτέρω ανάπτυξη και άνθηση των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού στην Ευρώπη, με τις δύο παραπάνω γαλακτοβιομηχανίες να αποκτούν σημαντικά μερίδια στη βρετανική αγορά, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό στο σύνολο των εξαγωγών τους.

Το επικείμενο Brexit ωστόσο απειλεί να τινάξει στον αέρα αυτή την -με τόσο κόπο κερδισμένη- αγορά. Όπως αναφέρθηκε χθες, στο πλαίσιο του 7th Greek Export Forum, που διοργάνωσε η Ethos Media, σε συνεργασία με το Banks.com.gr και την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), από την στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο, αποχωρήσει από την Ε.Ε., δεν θα έχει την υποχρέωση να αναγνωρίζει τις ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ και λοιπούς προσδιορισμούς, όπως είναι o προσδιορισμός της χώρας προέλευσης, στην περίπτωση του γιαουρτιού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί να ισχύσει ό,τι και στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, να παραχθεί επί βρετανικού εδάφους «ελληνικό γιαούρτι» ή και τυρί, με την ονομασία «φέτα». Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων -ΣΕΒΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τα διαφορετικής φύσης προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση του όρου «μακεδονικό», μετά την συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ίδια εκδήλωση, η κυρία Άννα Καλλιάνη, πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στην ανησυχία που εκδηλώνει ο επιχειρηματικός κόσμος, επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Η.Β. και Ε.Ε., βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και όλα θα εξαρτηθούν από την έκβασή τους».

Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί σε μία καλή συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεγάλο χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν «χτίσει» μία ισχυρή θέση στη βρετανική αγορά, όπως στην περίπτωση του γιαουρτιού, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ