Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα της μελέτης της Deutsche Bank για τον δείκτη ποιότητας ζωής στην Ελλάδα. Ως προς την αγοραστική δύναμη, ασφάλεια, υγειονομική περίθαλψη, κόστος ζωής και μόλυνση περιβάλλοντος η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση παγκοσμίως.

Η έκθεση (για το κόστος ζωής και συνθηκών διαβίωσης σε 55 πόλεις από 40 χώρες του κόσμου) σκιαγραφεί ποιες πόλεις – στο φάσμα των προϊόντων, των υπηρεσιών και του εισοδήματος – έχουν δει τις μεγαλύτερες αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην κατάταξη κυριαρχεί η Ζυρίχη ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής, με το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας στη δεύτερη θέση και ακολουθούν η Κοπεγχάγη, το Εδιμβούργο και η Βιέννη.

quality_of_life.PNG

quality_life_2.PNG

Σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις φαίνεται να έχουν πέσει αρκετές θέσεις στο Δείκτη. Η Φρανκφούρτη έχει πέσει 4 θέσεις στη 13η φέτος, από την πρώτη θέση πριν από πέντε χρόνια. Το Παρίσι έχει κατέβει 8 θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια στην 36η θέση με το Λονδίνο στην 41η θέση.

Όσον αφορά το εισόδημα, ο καθαρός μηνιαίος μισθός ενός εργαζόμενου στην Αθήνα είναι ο 42ος χαμηλότερος στον κόσμο έχοντας χάσει 2 θέσεις σε σχέση με το 2014 και διαμορφώνεται στα 853 δολάρια από 1.022 δολάρια πριν τέσσερα χρόνια, ενώ είναι 16% χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Τους καλύτερους μισθούς λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Σαν Φρανσίσκο, με 6.526 δολάρια τον μήνα σε μέσο όρο και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Ζυρίχη με 5.896 δολάρια. Τρίτη σε μισθούς έρχεται η Νέα Υόρκη με 4.612 δολάρια τον μήνα, ακολουθεί η Βοστώνη με 4.288 δολάρια, το Σικάγο με 4.062 δολάρια και το Σίδνεϊ με 3.599 δολάρια.

income_and_rents.PNG

income_and_rents_2.PNG

Για όσους αναζητούν μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, το Μιλάνο έχει αντικαταστήσει την Κοπεγχάγη ως την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο ακολουθούμενη από τη Ζυρίχη, τη Μαδρίτη, τη Βιέννη και το Λονδίνο. Η Αθήνα φιγουράρει στην 36η θέση παγκοσμίως, με το κόστος για ένα ζευγάρι στην ελληνική πρωτεύουσα (5αστερο ξενοδοχείο 2 διανυκτερεύσεις, διατροφή, ενοικίαση αυτοκινήτου κ.τ.λ αλλά όχι το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων) να φτάνει τα 1.049 δολάρια. Η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη στην κατάταξη για ένα σύντομο ταξίδι το Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης «κακών συνηθειών» των τσιγάρων και ποτών είναι πιο ακριβός στη Μελβούρνη, αντικαθιστώντας το Όσλο φέτος. Το Σίδνεϊ, το Όκλαντ και το Ντουμπάι αποτελούν την κορυφαία πεντάδα με τις ακριβότερες «κακές συνήθειες».

bad_habbits.PNG

bad_habbits_2.PNG

 

Η Deutsche Bank προειδοποιεί: Μη χάσετε ή να χαλάσετε το iPhone σας στις διακοπές σας στη Βραζιλία, την Τουρκία, την Αργεντινή, την Ινδία ή την Ελλάδα, καθώς τα iPhones είναι 25-65% ακριβότερα από ό, τι στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία έχουν παρόμοιες τιμές με τις ΗΠΑ στα κινητά της Apple.

iphones.PNG

iphone_2.PNG

Η Μόσχα και η Κωνσταντινούπολη έχουν το φθηνότερο ίντερνετ στον κόσμο, ενώ χαμηλά βρίσκεται και η Αθήνα. Συγκεκριμένα, για χρήση ενός μηνός (8bps) πληρώνει κάποιος 21 δολάρια και είναι η 39η ακριβότερη τιμή μεταξύ των 55 πόλεων στον κόσμο.

Αν είστε γνώστης του καλού καφέ (ένα καπουτσίνο σε αυτή την περίπτωση) τότε δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε από την πόλη του καφέ, στο Μιλάνο τονίζει η Deutsche Bank. Ο καφές κοστίζει τρεις φορές περισσότερο στην Κοπεγχάγη, στο Ντουμπάι, στο Χονγκ Κονγκ και στο Όσλο. Στη μέση περίπου της κατάταξης βρίσκεται η Αθήνα (22η θέση), με το κόστος ενός καπουτσίνο να κοστίζει 4 δολ. σε μέσο όρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ