Η Ελλάδα έχει τρόπο να καλύψει το έλλειμμα των άμεσων επενδύσεων στην οικονομία. Εκατονταπλάσιες άμεσες επενδύσεις θα είχε η χώρα, αν είχε ρίξει στο τραπέζι τους δύο άσσους που κρατά στα χέρια της, τον άσσο του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης. 95% φτάνουν οι εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση, 1% για τα επαγγελματικά ταμεία, 3% για την ιδιωτική ασφάλιση. Τα ποσοστά αυτά διαμηνύουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Ζητούμενο να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις, να αμβλυνθεί η κοινωνική αδικία.

Της Ελενας Ερμείδου

Απάντηση στο έλλειμμα των άμεσων επενδύσεων  που αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έδωσε το πάνελ ΙΙ «Ισχύς εν τη Ενώσει». Οι 3 πυλώνες ασφάλισης και το μέλλον των Επαγγελματικών Ταμείων του 12ου Insurance Conference.

O δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση δημιουργούν προϋποθέσεις για επενδύσεις. Με απλά λόγια φέρνουν χρήμα το οποίο διοχετεύεται στην οικονομία. Δεν πρόκειται για ένα νέο πόρισμα που βλέπει το φως της δημοσιότητας σήμερα, οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στο κόσμο και στην Ελλάδα και τοποθετούν τα χρήματα τους μακροπρόθεσμα και σε κατηγορίες επί τω πλείστον ασφαλείς λόγω αυστηρών εποπτικών κανονισμών.

Δεκαεπτά σχεδόν χρόνια μετά, στην πράξη και όχι στην θεωρία αποκαλύπτεται ότι ο Νόμος του 2002 για Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία χρήζει αλλαγών.  Είναι το βήματα που αναμένεται από τους φορείς ώστε να δουλέψουν τα γρανάζια του μηχανισμού για να εξομαλυνθούν οι στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό.

Η Οδηγία IORP II η φιλοσοφία της οποίας στηρίζεται πάνω στην IORP I δουλεύεται στην Ευρώπη ώστε να περιοριστούν τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν με τις επενδύσεις. Τα κράτη – μέλη επιμένουν να μη γραφτεί μία οδηγία πανομοιότυπη του Solvency II.  “Καμένες” οι ασφαλιστικές τρόπω τινά με την γραφειοκρατία, το επίπεδο αναφορών, το επίπεδο μέτρησης και στάθμισης των κινδύνων  «φυσάν και το χυλό και του γιαούρτι».

Στο τραπέζι οι προτάσεις

Μία εκ των προτάσεων που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών στην διάρκεια του συνεδρίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν αυτή που έχει υποβάλλει ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος.

Το σύστημα τριών πυλώνων που έχει προταθεί από τον καθηγητή Πλάτων Τήνιο και τους: Μιλτιάδη Νεκτάριο και Γεώργιο Συμεωνίδη είναι η  σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι τομείς δρουν συμπληρωματικά σε αυτά που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο πρώτος πυλώνας παραμένει κρατικός και υποχρεωτικός και παρέχει τις κύριες συντάξεις σε διανεμητική βάση: Βασίζεται στη λειτουργία Ατομικών Λογαριασμών Νοητής Κεφαλαιοποίησης: Οι ασφαλιστικές εισφορές κεφαλαιοποιούνται με τεχνικό επιτόκιο που εξαρτάται από την μέση αύξηση του ΑΕΠ, προσαρμοσμένη για μεταβολές του εργαζόμενου πληθυσμού. Το συσσωρευμένο κεφάλαιο είναι νοητό και δεν υπάρχουν αποθεματικά. Η αναδόμηση του πρώτου πυλώνα συνοδεύεται από την μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών σε 10%.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι επίσης κρατικός και υποχρεωτικός – παρέχεται ωστόσο δικαίωμα εθελοντικής απεμπλοκής σε όσους συμμετέχουν, με ισοδύναμη κάλυψη, σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης –και αποδίδει επικουρικές συντάξεις μέσω ενός νέου ενιαίου πλήρως κεφαλαιοποιημένου ταμείου. Οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου 6% πιστώνονται στον Ατομικό Λογαριασμό του, συσσωρεύοντας το ασφαλιστικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει τη συνταξιοδότησή του. Η διαδικασία των επενδύσεων των αποθεματικών ανατίθεται στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικών διαχειριστών.

Ο τρίτος πυλώνας είναι ιδιωτικός και προαιρετικός.

Η μεταρρύθμιση αυτή μεταξύ άλλων ενισχύει την αναλογιστική δικαιοσύνη στην απονομή συνταξιοδοτικών παροχών ενώ η μείωση των εισφορών ευνοεί την αύξηση της απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητα και εν τέλει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων σε μια δεκαετία θα δημιουργήσει όγκο αποθεματικών κατ’ ελάχιστον 50 δισεκ. ευρώ,παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιμερίζονται οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την επάρκεια των συντάξεων. Το κράτος προσφέρει ποσοστό αναπλήρωσης 55%, ενώ δίνεται η δυνατότητα αναπλήρωσης έως 75%, μέσω ιδιωτικής σύνταξης  και ΤΕΑ.

Στην Ελλάδα εν αναμονή νομοθετημάτων υπάρχει μία κινητικότητα στο Επαγγελματικά Ταμεία κάποιες σημαντικές συνεργασίες, κάποιες συστάσεις νέων ΤΕΑ,  ωστόσο ο κλάδος ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώϊμο στάδιο.

Διαβάστε επίσης:

Παρακολουθήστε την ομιλία του Διοικητή της ΤτΕ που πυροδότησε την έκρηξη του Μαξίμου

Γ. Στουρνάρας στο 12th Insurance Conference: Έρχεται ανάπτυξη στην ασφαλιστική αγορά (video)

Η αντίδραση του Μαξίμου στις δηλώσεις Στουρνάρα στο 12th Insurance Conference

 

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ