Αξιοσημείωτη μπορεί να χαρακτηριστεί η σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι στο τέλος Μαΐου ο δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον συγκριτικά ακριβότερο Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο 1 εκατ. ευρώ μόλις από 3 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.

Η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA είναι αξιοσημείωτη, αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα μέσω του μηχανισμού αυτού 21,6 δις. Ευρώ το 2017, και 43,1 δισ. ευρώ το 2016.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την σταδιακή μείωση των κόκκινων δανείων δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Συνολικά από το ευρωσύστημα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών (δηλαδή ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τον ELA ) διαμορφώθηκε στα 8,1 δισ. ευρώ έναντι 8,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 8,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο. Στα επίπεδα που έχει υποχωρήσει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών το Μάιο (κατά κύριο λόγο μέσω των δανείων από την ΕΚΤ ), αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού ενεργητικού της ή στο 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου η εξάρτηση κυμαινόταν στα 9,8 δισ. ευρώ, υποχωρώντας από τα 11 δισ. ευρώ που ήταν το τέλος του 2018, ενώ στο τέλος του 2017 άγγιζε τα 33,7 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που οφείλουν σήμερα στην ΕΚΤ οι τράπεζες έχει χορηγηθεί με προνομιακούς όρους μέσω των χαμηλότοκων δανείων TLTRO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ