του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Στη ζωή δεν αρκεί να είσαι έξυπνος, πλούσιος και υγιής… Πάνω από όλα πρέπει να είσαι τυχερός. Οι επιβάτες του Τιτανικού τα είχαν όλα, εκτός από τύχη. Οι συγκυρίες ήταν αυτές που έφεραν στην κυβέρνηση τον κύριο Τσίπρα και την παρέα του. Τελικά, η παντελής έλλειψη διακυβέρνησης και η επάνδρωσή της με «Πολάκηδες» ήταν αναμενόμενο να την οδηγήσει στον δρόμο προς την πτώση. Εξ άλλου μία συγκυβέρνηση αριστεράς και άκρας δεξιάς χωρίς την ύπαρξη κέντρου, είναι φυσικό να κόψει το σκάφος στα δύο. Κανείς δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνά ότι ναι μεν οι συγκυρίες μπορεί να φέρουν κάποιον στην εξουσία, αλλά ο σωστός προγραμματισμός είναι αυτός που θα τον κρατήσει στην εξουσία.

Από τη φύση μου δεν είμαι απαισιόδοξος. Ίσα ίσα οι φίλοι μου με χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξο. Οι αριθμοί όμως δεν με αφήνουν να είμαι και τόσο αισιόδοξος…

Ένας σύντομος υπολογισμός των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων και των δύο μεγάλων κομμάτων φθάνει τα δύο 2.2 δις ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και 2 δις μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από την παρούσα βουλή, τότε το 2020 θα πρέπει να έχουμε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 5.7%, όταν ακόμη και το 3.5% είναι άπιαστο. Εν τω μεταξύ η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει στο 19.2% (η υψηλότερη στην ΕΕ), ενώ οι επενδύσεις που έγιναν το 2018 ήταν μόλις 1.3 δις Ευρώ όταν στο Ισραήλ ήταν 22 δις Ευρώ!

Το Ασφαλιστικό ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξει στον αέρα τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εκατομμύρια συνταξιούχων. Και όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά επειδή έπεσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ίσως αγνοούν τη θλιβερή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς δανείστηκε 300 εκατομμύρια με επιτόκιο 9.75% και η ΔΕΗ δυσκολεύεται να βρει 300 εκατομμύρια ώστε να αποφύγει την ενεργοποίηση ρητρών που θα καταστήσουν απαιτητά τα δάνειά της.

Το διοικητικό συμβούλιο της Λάρκο η οποία υπολειτουργεί και χρωστάει στη ΔΕΗ 310 εκατομμύρια αποφάσισε να κάνει μισθολογικές αυξήσεις 25% στο προσωπικό της τα επόμενα τρία χρόνια. Πέστε μου, έχω άδικο όταν λέω «Ούτε ένα περίπτερο υπό κρατική διοίκηση!»;

Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι οι επενδυτές επενδύουν σε μια χώρα επειδή επέρχεται πολιτική αλλαγή. Οι επενδυτές δίνουν βάση σε ρεαλιστικά κυβερνητικά προγράμματα και στην ύπαρξη ικανών ανθρώπων να τα πραγματοποιήσουν. Ο κύριος Τσίπρας τελείωσε. Συνεπώς η μείζων πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση έγκειται ακριβώς στη σωστή της στελέχωση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ