Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στη χώρα των αέναων μύθων, ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές, ο Αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης, αποφάσισε καλλιεργήσει την προσδοκία ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο περιφερειακών τραπεζών κατά το πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων (Sparkassen).

Όπως παλιά, μία -αλήστου μνήμης- κυβέρνηση διαλαλούσε «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» έτσι και η σημερινή, αποφάσισε να αφήσει ως παρακαταθήκη το «οικοσύστημα στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων», που μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύψουν δήθεν το στρατηγικό κενό στην Ελληνική οικονομία.

  • «Μία τράπεζα σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό ένα ταμιευτήριο

Σε μια χώρα που η αποταμίευση αποτελεί ξεχασμένο παραμύθι της γιαγιάς, σε μια οικονομία που υποφέρει από τον υπερδανεισμό και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ «κόκκινων δανείων», σε μια κοινωνία που γαλουχήθηκε από τα συνθήματα «δεν πληρώνω- δεν πληρώνω», κάποιοι ονειρεύονται νέες κρατικές δομές χρηματοδότησης, τις οποίες ανακοινώνουν χωρίς σχέδιο, χωρίς καν μια μελέτη σκοπιμότητας (αφού μόλις τώρα την ανέθεσαν), χωρίς διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελλάδα -ως κρατική οντότητα- απαγορεύεται να δανείζεται επιπλέον χρέος από τις αγορές. Δεν μπορεί να αυξήσει το δημόσιο χρέος της. Κάθε έξοδος στις αγορές, κάθε κρατικό ομόλογο που εκδίδεται, πρέπει να υποκαταστήσει τον «θεσμικό δανεισμό» με κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών. Αυτή είναι η «διευθέτηση του χρέους» που υπέγραψε η απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Δραγασάκη.

Κάποιοι όμως νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν μικρές περιφερειακές κρατικές τράπεζες, με διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους, για να χρηματοδοτήσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια.

Το πρόβλημα της χώρας, το πρόβλημα που δημιούργησε η απερχόμενη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι η πρόσβαση των επιχειρήσεων στο τραπεζικό χρήμα.

  • Είναι η πιστοληπτική αξιοπιστία των δανειοληπτών.

Οι βαριά και βάναυσα υπερφορολογημένες επιχειρήσεις που είναι βυθισμένες στα «κόκκινα δάνεια» και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αυτές που δεν πληρώνουν τους πιστωτές και τους εργαζόμενους τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, χωρίς ένα σοβαρό βιώσιμο, αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο.

Τα σχέδια αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογούνται από διορισμένους καρεκλοκένταυρους αλλά από εξειδικευμένα στη διαχείριση κινδύνων τραπεζικά στελέχη υπό την αυστηρή εποπτεία της κεντρικής τράπεζας.

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε -όπως οι άλλες μνημονιακές χώρες- εξαιτίας του τραπεζικού της συστήματος.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε εξαιτίας του φαύλου και ανίκανου Κράτους. Όταν χρεοκόπησε ο μεγαλύτερος πελάτης του τραπεζικού μας συστήματος -το φαύλο Κράτος- τότε κατέρρευσαν οι τράπεζες.

Η ανασύσταση ενός κρατικού μηχανισμού περιφερειακών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σε μια χώρα που οι τράπεζες της δανείζονται με επιτόκιο 9,75% αποτελεί ανέκδοτο που προκαλεί γέλια στο εξωτερικό.

Κύριε Αντιπρόεδρε, στην τραπεζική, η διαχείριση των κινδύνων είναι το μυστικό. Δουλειά των κανονικών τραπεζών ήταν και παραμένει η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ο διορισμός ημετέρων και η μικροπολιτική συναλλαγή παραμένει -για λίγες μέρες ακόμη- δική σας ενασχόληση….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ