Πολλές φορές,  όσο απλά και αν ακούγονται κάποια ερωτήματα, τόσο πιο σύνθετες απαντήσεις χρειάζονται. Σε μια εποχή που υπάρχει υπερπληφόρηση σε θέματα υγείας και διατροφής και ειδικότερα με την παραπληροφόρηση να κρύβεται έντεχνα μέσα στην επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, το ερώτημα γιατί καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής χρήζει ολοκληρωμένης απάντησης χωρίς υπεκφυγές.

Είκοσι χρόνια πριν, η πλειονότητα των συμπληρωμάτων διατροφής βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε θρεπτικά συστατικά όπως οι  βιταμίνες και Β, και σε μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, τα οποία ήταν γνωστό ότι βρίσκονται εν ανεπαρκεία στη δίαιτα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πληθυσμού (π.χ. καπνιστές, πάσχοντες από σιδηροπενική αναιμία και οστεοπόρωση), ενώ και η πλειονότητα των βοτάνων που χρησιμοποιούνταν ήταν προϊόντα παραδοσιακών συνταγών με ακαθόριστες επιστημονικά ενδείξεις χρήσεως.

Η επιστήμη εξελίσσεται και, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις νέες δίαιτες  και τον πιεστικό καθημερινό ρυθμό να οδηγούν σε συνθήκες ανεπάρκειας βιταμινών , μετάλλων και φυτοχημικά δραστικών ουσιών και άρα η λελογισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων καθίσταται και αναγκαία και χρήσιμη για την υγεία.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι μόδα είναι ανάγκη ισορροπημένης διατροφής

Κάποιοι θεωρούν ότι  τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια ακόμα life style επιλογή που αφορά σε έναν “φυσικό” τρόπο ζωής, τα επιστημονικά δεδομένα, όμως, λένε το ακριβώς αντίθετο: ότι τα συμπληρώματα διατροφής χρήζουν καθημερινής χρήσης ως απλό τρόπο θωράκισης του οργανισμού μας.

Ποια είναι αυτά τα δεδομένα; Είναι αυτά που αφορούν τόσο στις ελλείψεις σε σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία χρήζουν αναπλήρωσης, όσο και στον ρόλο που διαδραματίζει η αναπλήρωση αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών στη διασφάλιση της υγείας.

Τι προκαλεί την έλλειψη των μικροθρεπτικών συστατικών στην σύγχρονη εποχή;

Στην Μεγάλη Βρετανία[1] έρευνα από το Υπουργείο Υγείας κατέδειξε ότι η διαιτητική πρόσληψη σελήνιου εμφάνισε σημαντική πτώση από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ως αποτέλεσμα αύξησης της κατανάλωσης του φτωχού σε σελήνιο καλαμποκιού που παράγεται σε Ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο αντικατέστησε το πλούσιο σε σελήνιο καλαμπόκι που εισαγόταν από την Νότιο Αμερική (παράγεται σε εδάφη πλούσια σε σελήνιο). Στην Φινλανδία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προστίθεται από το 1985, βάσει νομοθεσίας, σελήνιο στα λιπάσματα.

Σύγχρονες διαιτητικές συνήθειες

Παρά τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο δημοσιεύσεων, που συσχετίζουν τη διατροφή με την εμφάνιση νοσημάτων, η σύγχρονη διατροφή χαρακτηρίζεται συχνά από σημαντικές ελλείψεις.  Μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν ότι μόνο ένα μικρό μέρος του γενικού πληθυσμού ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους  συνιστώμενους διατροφικούς στόχους (π.χ. κατανάλωση 2 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως). Η έλλειψη αυτή είναι σημαντικότερη στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, σε πάσχοντες από σύνδρομα δυσαπορρόφησης και σε ηλικιωμένους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν αναγκαία καθημερινή επιλογή για την πλειοψηφία του πληθυσμού, που θέλει να θωρακίσει τον οργανισμό του από τις συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει την ποιότητα και την σύσταση των τροφών, το στρες και τις ανάγκες ειδικών ομάδων του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες.

 

ΣΕΣΔΙ Experts Hub

Σκανδάλης Κωνσταντίνος MDPhD (c)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ