2015. Η χρονιά που χάσαμε τις τράπεζες…

0

Το 2015 για την Ελλάδα, ήταν μια χρονιά, ορόσημο. Ήδη διδάσκεται στα ξένα Πανεπιστήμια, ως case study, ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Τι μαθαίνουν οι φοιτητές των οικονομικών σχολών μέσα από το ελληνικό παράδειγμα;

Το 2015 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα έχασε για πάντα τον έλεγχο των τραπεζών της. Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών συνεδριάζουν και κρατούν πρακτικά στην αγγλική γλώσσα.

Από το 2010 μέχρι το 2015, στα 5 πρώτα μνημονιακά χρόνια, οι Έλληνες δανείσθηκαν 50 δις Ευρώ από τους ξένους δανειστές και χρησιμοποίησαν τα λεφτά αυτά, για να κρατήσουν ακέραιες τις καταθέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα των 40 και πλέον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ INTELLIGENΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Ο,ΤΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

·         Με αυτά τα 50 δις Ευρώ, των πρώτων μνημονιακών χρόνων, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν,

·         χωρίστηκαν σε «καλές» και «κακές»,

·         συγχωνεύθηκαν

·         ρύθμισαν εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια συνολικής αξίας 150 δις Ευρώ.

·         Στο τέλος αυτής της διαδικασίας,  το Ελληνικό Κράτος κατέληξε να ελέγχει ποσοστό 80% έως 90% των 4 συστημικών τραπεζών που απέμειναν ζωντανές.

Μετά ήρθε το 2015.

Μέσα στο 2015, η εκλεγμένη από τους Έλληνες κυβέρνηση, ολοκλήρωσε μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Οι τραπεζικές μετοχές -αξίας 42 δις Ευρώ- που είχε στον έλεγχό του το Ελληνικό Κράτος, πωλήθηκαν στα ξένα funds και στους αγνώστου προέλευσης ή καταγωγής επενδυτές, έναντι 700 εκατ. Ευρώ

Προφανώς αυτό που έγινε στην Ελλάδα, έχει συμβεί κι αλλού στην Ευρώπη της κρίσης.

Ανακεφαλαιοποιήσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με λεφτά φορολογουμένων έχουν γίνει σε πολλές άλλες χώρες.

Κλασικό παράδειγμα η RBS Royal Bank of Scottland ή ακόμη και η περιβόητη Lloyds Bank.

  • Σε όλες όμως τις περιπτώσεις  –πλην Ελλάδος– το Κράτος έβαζε τα λεφτά των φορολογουμένων, αγόραζε τις μετοχές , με στόχο να τις πουλήσει.

Σε όλες τις περιπτώσεις –πλην Ελλάδος– όταν το Κράτος πουλούσε τις μετοχές των τραπεζών που αγόρασε για να σώσει τις καταθέσεις των πολιτών, τελικά εισέπραττε σημαντικό κέρδος για τον κρατικό προϋπολογισμό

Στην Ελλάδα, το Κράτος αγόρασε τις μετοχές για να σώσει τις καταθέσεις και η Κυβέρνησή του 2015 κατάφερε να τις πουλήσει με χασούρα 42 δις Ευρώ.

Η ζημιά για τον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρημένη –πλέον- και καταγεγραμμένη. Με τις υπογραφές δεκάδων ορκωτών λογιστών και διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Κάποια στιγμή, τα ολοκληρωμένα στοιχεία θα εμφανιστούν και θα παρουσιαστούν με κάθε επισημότητα, σ’ ένα Δικαστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ