του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Tην ώρα που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επεξεργάζεται την δική του exit strategy, δηλαδή με απλά λόγια αναζητά αγοραστές για τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις δικές της πρωτοβουλίες, για να κάνει αυτές τις μετοχές περισσότερο ελκυστικές σε ξένους επενδυτές. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει οι διοικήσεις των τραπεζών να απεμπλακούν από την διαχείριση της μιζέριας των προηγούμενων ετών και να ασχοληθούν με τη χρηματοδότηση της επόμενης μέρας της Ελληνικής Οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, το Σαββατοκύριακο, για το θέμα των «συστημικών λύσεων» που επεξεργάζονται από κοινού πλέον η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέλαβε να επιλύσει δύο πιο συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τις τράπεζες:

  1. Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί με φτωχά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
  2. Την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες καθυστερούν να δώσουν απαντήσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που επισύρουν για τα τραπεζικά στελέχη οι ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών.

  • Στη χθεσινή συνάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη με τους επικεφαλής των τραπεζών (Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής, Αρτέμης Θεοδωρίδης της Alpha Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης της Attica Bank, Kωνσταντίνος Βασιλείου της Eurobank, Γιώργος Χατζηνικολάου και Μιχάλης Κουτεντάκης της Πειραιώς) ο υπουργός δεσμεύθηκε να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την ποινική «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, όπως για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων

Επιπλέον, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για

  • τη διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας προς τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών, με απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες της συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (δηλαδή τη μεταφορά τους από τους ισολογισμούς τους σε κάποιο άλλο όχημα που θα τα ξεκαθαρίσει) αλλά και οι τράπεζες από την πλευρά τους πρέπει να επιταχύνουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με «φρέσκο» χρήμα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης έθεσε το θέμα των υψηλών τραπεζικών χρεώσεων προς τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα POS. Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι οι χρεώσεις POS σήμερα στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Θα προσκομίσουν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία αλλά ταυτόχρονα θα αναζητηθούν τρόποι έμμεσης αλλά σημαντικής μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξάνεται θεαματικά.

Σημαντική είναι η αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Οι τράπεζες αξιολογούν τις επιχειρήσεις αυτές ως προς την αξιοπιστία των προγραμμάτων που υποβάλλονται και την φερεγγυότητά τους. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί η έγκριση των ενισχύσεων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Η διαδικασία αυτή θα ενιαιοποιηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ