Το Airbnb διανύει περίοδο άνθησης τα τελευταία χρόνια στην Αττική και στην Ελλάδα εν γένει ενώ ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν σε τομείς της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) με αυτήν της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων να κατέχει τα ηνία μέχρι στιγμής.

Ποιες όμως είναι οι περιοχές της Αττικής όπου ξεχωρίζουν;

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου επικεντρώνεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας που σχετίζεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, διαφοροποιώντας τον χαρακτήρα συνοικιών, όπως το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, το εμπορικό τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι), ακόμα και σημεία, όπως η Αγίου Κωνσταντίνου και η πλατεία Βάθης. Η εγγύτητα προς τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και οι εύκολες προσβάσεις καθιστούν τις περιοχές αυτές την πρώτη «στάση» των επίδοξων επισκεπτών της πόλης, με αποτέλεσμα, παρά την πληθώρα προσφερόμενων καταλυμάτων (και ασφαλώς και ξενοδοχείων), το μέσο μηνιαίο εισόδημα να ξεπερνά πλέον ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, εταιρείας ανάλυσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας,

  • οι ενεργές αγγελίες ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σε 11.355.

Δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, το μέσο ημερήσιο εισόδημα διαμορφώνεται σε 57 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε ένα μηνιαίο ενοίκιο της τάξεως των 982 ευρώ κατά μέσον όρο. Το ποσό αυτό προκύπτει αν συνυπολογιστεί και η μέση πληρότητα του 77% που καταγράφεται (δηλαδή σχεδόν οκτώ στις 10 διαθέσιμες ημέρες ενοικίασης έχουν εξασφαλίσει ένοικο). Σημειωτέον ότι τα ποσά αυτά είναι εποχικά, δηλαδή δεν παρατηρούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, τα 982 ευρώ περιορίζονται σχεδόν κατά 50% και δεν ξεπερνούν τα 517 ευρώ/μήνα, καθώς υποχωρούν τόσο οι τιμές όσο και η πληρότητα.

Ωστόσο, στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως π.χ. πέριξ του Ζαππείου Μεγάρου, ή εντός του εμπορικού τριγώνου, όπου προσφέρονται σχεδόν 2.000 καταλύματα, τα νούμερα αυτά αυξάνονται σε 1.533 ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο, με την πληρότητα να ξεπερνά το 80% και το μέσο ημερήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται πέριξ των 80 ευρώ.

Σημειωτέον, δε, ότι τα παραπάνω ποσά είναι απολύτως ενδεικτικά, έως και συντηρητικά, καθώς μια απλή αναζήτηση στις σημερινές αγγελίες που συναντά κανείς, για παράδειγμα στο κέντρο του Ψυρρή, θα βρει δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα ή λοφτ με ημερήσιο κόστος ενοικίασης της τάξεως των 150, 200, 300, ή ακόμα και 400 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεγάλη συσσώρευση, συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό διαμερισμάτων, παρατηρείται στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, στο Θησείο, στο εμπορικό τρίγωνο – Πλάκα, στον Κεραμεικό και στο τρίγωνο Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη. Ωστόσο, στα σημεία αυτά εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί, σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του κλάδου και πλέον ο αριθμός των αγγελιών οδεύει προς σταθεροποίηση. Αντιθέτως, μεγάλη ανάπτυξη καταγράφεται και σε εναλλακτικές περιοχές, όπως η περιοχή γύρω από την Αγίου Κωνσταντίνου και την πλατεία Βάθης, όπου ο αριθμός των αγγελιών εκτινάχθηκε κατά 656% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, και η πλατεία Αττικής, όπου σημειώνεται άνοδος των αγγελιών κατά 542%. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα αγγίζει πλέον τα 845 ευρώ, ποσό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απλησίαστο για ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οσον αφορά το μέγεθος της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων,

  • αυτό υπολογίζεται ότι αγγίζει πλέον τα 2 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται, σχεδόν ισομερώς, ανάμεσα στις δαπάνες που αφορούν τη διαμονή/φιλοξενία και τις δαπάνες που αφορούν σε υπηρεσίες (εστίαση, ψυχαγωγία, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα κ.τ.λ.). Μάλιστα, πρόκειται για αγορά η οποία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 25%. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Grant Thornton για την πορεία και την επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια του 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ