Το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο στερεύουν από φάρμακα, καθώς σώζεται ο σχετικός προϋπολογισμός! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει φάρμακο ούτε για δείγμα σε 4 μεγάλα νοσοκομεία: ΜεταξάΑττικόνπανεπιστημιακό Λάρισας και νοσοκομείο Ρόδου.

Δραματική συνέπεια της εξέλιξης αυτής είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Έτσι, ταλαιπωρούνται αναζητώντας λύση σε άλλο νοσοκομείο ή φυσικά στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα το ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά έλαβε φέτος αρχικό προϋπολογισμό για αγορές φαρμάκων ύψους 23 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη εξαντληθεί, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες του νοσοκομείο υπολογίζονται σε 2,7 εκατ.

Με άλλα λόγια, οι πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου σε φάρμακα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 32,4 εκατ. (2,7 εκατ. Χ 12 μήνες), δηλαδή, περίπου 9,5 εκατ. περισσότερα από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι 40% μικρότερος!

Το Νοσοκομείο έχει ειδοποιηθεί από την 2η ΥΠΕ, να προχωρήσει σε τροποποίηση του προϋπολογισμού του, προκειμένου να λάβει άλλες 600.000 ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του. Ακόμη, όμως και αν τα πάρει εγκαίρως καλύπτονται οι ανάγκες σε φάρμακο μόλις για 7-8 ημέρες!

Αττικόν

Ανάλογη εικόνα είναι και στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το Αττικόν, που βουλιάζει με τις ελλείψεις φαρμάκων. Ο αρχικός του προϋπολογισμός ήταν 28,9 εκατ. ευρώ και έλαβε επιπλέον 4 εκατ. στις 12 Αυγούστου 2019. Και πάλι όμως έχει εξαντληθεί και οι υπηρεσίες κάνουν «έρανο» για φάρμακα σε άλλα νοσοκομεία.

Οι μηνιαίες ανάγκες του Αττικόν για φάρμακα είναι 3,9 εκατ. και τα ογκολογικά φάρμακα αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα του νοσοκομείου. Η διοίκηση έχει επίσης ειδοποιηθεί από την 2η ΥΠΕ, να προχωρήσει σε τροποποίηση προϋπολογισμού, προκειμένου να λάβει άλλες 600.000 ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του. Όμως, ακόμη και αν τα πάρει καλύπτονται οι ανάγκες σε φάρμακο μόλις για μια εβδομάδα…

Ο παραλογισμός

Για γέλια και για κλάματα είναι όσα συμβαίνουν με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για φάρμακα. Ο κλειστός προϋπολογισμός για το 2019 είναι 550 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει ένας αρχικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός ύψους 747 εκατ. Δηλαδή, συνολικά, για φέτος τα νοσοκομεία μπορούσαν να κάνουν παραγγελίες για φάρμακα ύψους 747 εκατ.

Όμως, το ποσό αυτό έχει ήδη εξαντληθεί και με βάση την κατανάλωση φαρμάκων του Α εξαμήνου, φαίνεται ότι οι ανάγκες θα ξεπεράσουν τα 880 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το 2018 με αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 620 εκατ. ευρώ, τα νοσοκομεία τελικά προμηθεύτηκαν φάρμακα ύψους 796,2 εκατ. ευρώ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εκτόξευση της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το 2018, είχαμε αύξηση 7,9%, σε σχέση με το 2017 (796,2 εκατ. έναντι 737,9 εκατ.) και το φέτος αναμένεται να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 11,2% σε σχέση με πέρσι.

Ευθύνες για την κατάσταση φέρει προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενώ οι αρμόδιοι έβλεπαν το τσουνάμι να έρχεται, δεν προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν κάνουν πρόσθετες παραγγελίες. Το αρμόδιο όργανο, που θα μπορούσε να εισηγηθεί και να εγκρίνει τέτοιου είδους αλλαγές, το ΚΕΣΥΠΕ (όλες οι ΥΠΕ) είχε να συνεδριάσει από τον Απρίλιο λόγω των εκλογών!

Τι πρέπει να κάνει ο Κικίλιας

Είναι προφανές ότι ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να παρέμβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Άμεσα και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός, ώστε να τα νοσοκομεία να μπορούν να κάνουν παραγγελίες φαρμάκων.

Μεσοπρόθεσμα, χρειάζεται η λήψη μέτρων, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δαπάνη. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία πρέπει να προχωρήσουν σε κεντρική προμήθεια γενόσημων φαρμάκων. Επί Ανδρέα Λοβέρδου, είχαν γίνει διαγωνισμοί με εκπτώσεις 70-80%, αλλά δεν προχώρησαν λόγω νομικών αδυναμιών.

Ακόμη, για τα πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα με διαφανείς κανόνες και όρους. Και όχι όπως δοκίμασε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αυθαίρετα εκπτώσεις και τοποθετώντας άσχετους, κομματικούς στα αρμόδια όργανα.

Η δαπάνη είναι  υπολογισμένη σε νοσοκομειακή τιμή φαρμάκων μείον 5% υποχρεωτικό rebate επι του τιμολογίου μείον εθελούσιες εκπτώσεις των εταιρειών

** Εκτίμηση με βάση τη δαπάνη του 1ου εξαμήνου 2019 και τη μεταβολή της δαπάνης 1ου εξαμήνου 2019 έναντι 1ου εξαμήνου 2018 (+11,2%)

*** Στον αρχικό προϋπολογισμό των €747 εκατ. προστέθηκαν €4 εκατ. για το ΑΤΤΙΚΟΝ μέσα στον Αύγουστο

………………………….

Αιμίλιος Νεγκής, Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ