Της Ελενας Ερμείδου

Εξαιρουμένης της ιδιοκτησίας, για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008, συρρικνώθηκε ο παγκόσμιος πλούτος με βάση τα αποτέλεσμα έρευνας που διεξήγαγε η Αllianz Γερμανίας σε 53 χώρες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες αναφέρει ότι η αξία των καταθέσεων, των αποταμιευτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, και των επενδύσεων σε τίτλους σημείωσε ετησιοποιημένη πτώση 0,1%, στα 172,5 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 190,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε προσαρμοσμένες συναλλαγματικές αξίες.

Στην μελέτη όπως αναγράφεται παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι αξίες ιδιοκτησίας των νοικοκυριών.

Σημαντική πτώση  που φτάνει στο 3,4% καταγράφουν τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στις αναδυόμενες οικονομίες, με μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από την Κίνα. Το ποσοστό της πτώσης περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες οικονομίες είναι μεγαλύτερο εν συγκρίσει με τα κράτη που περιλαμβάνονται στην ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Εξηγώντας κάποια σημεία, η Allianz αναφέρει πως οι εμπορικές συναλλαγές  φαίνεται να έχουν παύσει να γίνονται στις φτωχότερες χώρες, εμποδίζοντας την οικονομική πρόοδο.

Στις μετρήσεις επέδρασε σημαντικά οι πτώσεις των τιμών όπως αυτές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, περί στα 3 τρισεκ. ευρώ. Η ζυγαριά, ωστόσο έφτασε σχεδόν σε σημείο ισορροπίας με μία είσοδο νέων κεφαλαίων ύψους 2,7 τρισεκατ. ευρώ.

Ο πλούτος της Ευρώπης μειώθηκε κατά 60 δισεκ. ευρώ ή 0,2% εν μέσω εκφοβισμών και φόβων άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.  Η μείωση δεν οφείλεται, όμως μόνο στο Brexit, οφείλεται στον φόβο που κυριαρχεί για μία πιθανή ύφεση της Γερμανικής οικονομίας, αλλά πολιτικών συγκρούσεων που παραμένουν στην Ιταλία, και στην Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα.

Στις ΗΠΑ, ο πλούτος ‘πήρε την ανηφόρα‘ καθώς υπήρξαν περικοπές σε φόρους,αφήνοντας στους ιδιώτες το περιθώριο να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους κατά 46%, φτάνοντας τα 2 τρισεκ. δολάρια από έτος σε έτος.

Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι τα χαμηλά επιτόκια που δεν έχουν σταματήσει να ‘σοκάρουν’ τις τραπεζικές καταθέσεις. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη η οποία με την πολιτική της ωθεί τα νοικοκυριά στην κατανάλωση παρά στην αποταμίευση.

Κάτω τα επιτόκια της ΕΚΤ, δέλεαρ τα αποταμιευτικά ασφαλιστικών εταιρειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ