Η σημασία, η δυναμική και η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η εταιρική διακυβέρνηση στις ΜμΕ και μη εισηγμένες εταιρείες βρέθηκε στο επίκεντρο του Greek Corporate Governance Summit 2019 στο NJV Athens Plaza Hotel.

Από αριστερά, Harry Kyriazis, ex Vice Chairman, SEV Hellenic Federation of Enterprises, Annita Pakioufaki, Business Development Director, Optimal HR Group, George Xiradakis, Founder & Managing Director, XRTC Business Consultants, Christina Koliatsi, Chief Legal Counsel, Hellenic Corporation of Assets and Participations SA (HCAP), Christos Konstas, Journalist, Head of Content, Ethos Media SA

Στο panel 4: «The Value of Corporate Governance for Non-listed Companies & SMEs» με συντονιστή τον Χρήστο Κώνστα, δημοσιογράφο, Head of Content, Ethos Media SA συμμετείχαν οι κ.κ Γιώργος Ξηραδάκης, Founder & Managing Director, XRTC Business Consultants, Αννίτα Πακιουφάκη, Business Development Director, Optimal HR Group, Χάρης Κυριαζής, ex Vice Chairman, SEV Hellenic Federation of Enterprises και Χριστίνα Κολιάτση, Chief Legal Counsel, Hellenic Corporation of Assets and Participations SA.

Λογοδοσία, δίκαιη μεταχείριση, διαφάνεια και υπευθυνότητα αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εταιρική διακυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο κ. Κυριαζής. Τόνισε, επίσης, την νέα γραμμή που αναμένεται να χαράξουν τα τραπεζικά ιδρύματα απέναντι στις ΜμΕ και μη εισηγμένες επιχειρήσεις ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην αξία των αποφάσεων σε μια επιχείρηση και την σύνδεσή τους με την εταιρική διακυβέρνηση. «Accountability, fairness, διαφάνεια (θέματα εξωτερικού και εσωτερικού ελέγχου), υπευθυνότητα φορέων σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο αποτελούν τα τέσσερα πιο σημαντικά εργαλεία στα οποία στοχεύει η εταιρική διακυβέρνηση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξέρουν ότι οι τράπεζες απαιτούν αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Πιστεύω ότι μες το 2020 οι τράπεζες θα απαιτούν και την αξιολόγηση της εταιρικής διακυβέρνησης σε ΜμΕ και μη εισηγμένες ώστε να ικανοποιούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών». Σε ερώτηση που δέχθηκε για το πώς θ’ αντιμετωπίσει ως νέος πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης, απάντησε πως «η εταιρική διακυβέρνηση οφείλει να είναι ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας. Βασικό είναι να αποφασίσεις τι θες να κάνεις. Αν αποφασίσεις μετά ξέρεις τι να κάνεις. Η συμμόρφωση και η κοινωνική αποδοχή αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία. To επόμενο βήμα θα είναι πως θα είναι στημενη η εταιρική διακυβέρνηση».

Για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης επί του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και την αυξημένη σημασία του ελέγχου των εταιρειών μίλησε ο κ. Ξηραδάκης, καταθέτοντας την μακρόχρονη του εμπειρία στο χώρο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ακόμα και η μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες (π.χ πετρελαϊκές ή με μεγάλη κεφαλαιοποίηση) αντιλαμβάνονται ότι χωρίς εταιρική διακυβέρνηση δεν υπάρχει μέλλον. Είτε πρόκειται για εταιρείες που θα κάνουν fund-raising για να μπουν στο χρηματιστήριο είτε επιλέγουν το παλιομοδίτικο fund placement, έχουν ανάγκη την διαφάνεια που προσφέρει η εταιρική διακυβέρνηση». Αναφερόμενος στο μέλλον της εταιρικής διακυβέρνησης και την τραπεζική χρηματοδότηση, υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή θα υπάρχει ένα black box όπου εκεί μέσα θα βρίσκονται το ΑΦΜ, οι κωδικοί, τα στοιχεία των συμβούλων κ.α που θα συνθέτουν την “μαργαρίτα” της αξιολόγησης ως εγγύηση της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών από τις τράπεζες».

Η κα. Πακιουφάκη από την μεριά της αναφέρθηκε στα εργαλεία αξιολόγησης των εταιρειών, την ανάγκη αποσαφήνισης του ρόλου του καθενός μέσα σε μια εταιρεία και την σημαντικότητα του σχεδιασμού διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις. «Ως σύμβουλοι καλούμαστε να φτιάξουμε ένα board από συμβούλους που να έχουν την ικανότητα να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να φέρουν την εταιρεία στο επόμενο step. Άλλος ο ρόλος του board advisory και άλλος του board of directors. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το status, στο οποίο βρίσκεται η κάθε εταιρεία (άλλο να είναι σε sustainability mode και άλλο σε growth mode), ώστε να μπορούμε εμείς ως σύμβουλοι να παρέχουμε consulting. Οι εταιρείες που δίνουν βάση στο succession planning είναι ελάχιστες καθώς δεν έχουν πλάνο για την επόμενη ημέρα».

Τέλος, η κα. Κολιάτση έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει αποσαφήνιση τόσο των ρόλων όσο και των ευθυνών, στην σύνδεση της εταιρικής διακυβέρνησης με τον έλεγχο και τα μισθολογικά σε μια επιχείρηση ενώ υπογράμμισε τον προοδευτικό χαρακτήρα που προσφέρει σε μια εταιρεία η εφαρμογή του corporate governance. “Οι καλές πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης έχουν θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Υπάρχουν κανόνες και απαιτείται ξεκαθάρισμα ευθυνών σε μια επιχείρηση. Πρέπει να είναι γνωστά τα Reporting lines σε μια εταιρεία ενώ τα στελέχη οφείλουν να γνωρίζουν το ρόλο τους ώστε να μην υπάρχει conflict. Τα μη εκτελεστικά μέλη δεν είναι συμπληρωματικά μέλη. Τα μέλη μιας εταιρείας πρέπει ν’ αμείβονται σωστά και να είναι κατάλληλα καταρτισμένα και πλήρως ενημερωμένα.

 

Το Συνέδριο  διοργανώνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Ethos Events και τον Όμιλο Georgeson, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.grκαι το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και στοχεύει να γίνει συνέδριο θεσμός στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ