Eνίσχυση των φορολογικών εσόδων χωρίς νέους φόρους και επιβαρύνσεις

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Eνα πακέτο μέτρων που θα ενισχύσουν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα του κράτους, χωρίς ωστόσο να επιβάλουν νέους φόρους και νέες επιβαρύνσεις, έχει σχεδιάσει να περιλάβει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα τα θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς από σήμερα.

Δύο από αυτά τα μέτρα -σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες- αφορούν:

  1. Εναν νέο «έκτακτο φορολογικό έλεγχο για το οριστικό κλείσιμο παλαιών φορολογικών χρήσεων» (κάτι που στο παρελθόν ονομάζαμε περαίωση), αλλά με νέο σύγχρονο σύστημα, φιλοσοφία και μεθόδους.
  2. Το περιβόητο non-dom, το ειδικό καθεστώς δηλαδή για συνταξιούχους άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν μόνιμα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Το καθεστώς non-dom ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και εξασφαλίζει -έναντι ενός αρχικού τιμήματος φυσικά- τη φορολογική ασυλία στην Ελλάδα για όσους συνταξιούχους -φορολογούμενους άλλων ευρωπαϊκών κρατών- εγκαθίστανται στη χώρα μας για περισσότερες από 180 ημέρες.

Ο ενδιαφερόμενος συνταξιούχος καταβάλλει ένα ποσό -όπως και με την Golden Visa- ώστε τα εισοδήματά του να φορολογούνται στη χώρα προέλευσής του. Προφανώς, οι δαπάνες διαμονής του στην Ελλάδα (αυτοκίνητα, σκάφη, ενοίκια, υπηρεσίες, κατανάλωση) θα φορολογούνται κανονικά και αυτό άλλωστε θα είναι το όφελος για τον προϋπολογισμό.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μαζί με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατάρτισαν αναλυτικά μακροοικονομικά μοντέλα με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2020.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων που έχει ανακοινώσει ήδη ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι αποτιμώνται σε «απώλεια εσόδων 1,2 δισ. ευρώ» -ακριβώς επειδή ενισχύουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας-, τελικά όχι μόνο θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 3% (όπως εκτίμησε και την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας), αλλά θα φέρουν περισσότερα φορολογικά έσοδα που αντισταθμίζουν τις αρχικές απώλειες.
Ταυτόχρονα όμως στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό θα υπάρχουν και τα ανωτέρω δύο μέτρα για την εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ.

Είναι προφανές ότι η λέξη «περαίωση» ενοχλεί τους δανειστές και τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο» για τη φορολογική συμμόρφωση και συνέπεια των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό άλλωστε η τελευταία «περαίωση» στην Ελλάδα εφαρμόσθηκε επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τον ν. 3679 του 2008 και αφορούσε τις παλαιότερες φορολογικές χρήσεις μέχρι και του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας που έχει προωθήσει δύο διαδικασίες περαίωσης μέσα μία τετραετία.

Αργότερα έγινε και επί ΣΥΡΙΖΑ μια προσπάθεια «περαίωσης» για όσους θα έφερναν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους από το εξωτερικό με την εξασφάλιση ενός χαμηλού εφάπαξ φορολογικού συντελεστή, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Σε κάθε περίπτωση,

  • τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν τον όρο «περαίωση» και μιλούν για ακόμη μία προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και οι πληγές της βαριάς φορολογίας της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα με το σύστημα τακτοποίησης παλαιών οφειλών σε έως 120 δόσεις να προσφερθεί η δυνατότητα σε όλες τις υγιείς αλλά υπερφορολογημένες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν από μια νέα αφετηρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ