Γράφει η «ξενοδόχος» 

Κι ενώ η ζημία από το «κανόνι» της Thomas Cook είναι δύσκολο να αποτιμηθεί για τον ελληνικό τουρισμό και πάει σε βάθος χρόνου, τα νούμερα που φθάνουν στα τραπεζικά γραφεία για το άμεσο κόστος στα ξενοδοχεία είναι μεγάλο και αντιστοιχούν σε επίπεδα άνω των 200 φθάνοντας έως τα 230 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται ουσιαστικά για τα «ανοίγματα» που είχε ο ταξιδιωτικός κολοσσός στις ελληνικές επιχειρήσεις, με το μεγαλύτερο ύψος αυτών να συγκεντρώνονται στην Κρήτη, όπου το άμεσο κόστος φαίνεται ότι μπορεί να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Υψηλό είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι ξενοδόχοι σε Ρόδο, Κώ, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σκιάθο κ.α.. 

Αυτό πάντως που προκύπτει από τους τραπεζικούς κύκλους είναι  ότι μεγάλες χαμένες είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις που διατηρούσαν αποκλειστικές συνεργασίες με τον όμιλο. Η κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου που έφερνε πάνω από 2,5 εκατ. επισκέπτες στην Ελλάδα επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία των πιο μεσαίων κατηγοριών, ενώ όσοι από τους μεγάλους ομίλους πλήττονται, η ζημία θα φανεί κυρίως στην κερδοφορία τους. Ειδικά για τα ξενοδοχεία που είχαν τρόπον τινά ως «μονοκαλλιέργεια» τη συνεργασία με τον ιστορικό tour operator τίθεται αυτή την στιγμή θέμα βιωσιμότητας εξ’ ού και οι τουριστικοί φορείς ζητούν εμφατικά μέτρα στήριξης. Για τους μεγάλους ομίλους που διατηρούσαν συνεργασία με τον όμιλο ναι μεν, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να τίθεται θέμα βιωσιμότητας, ωστόσο οι πιέσεις στα κέρδη ή ακόμη και η εμφάνιση ζημιών θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.  

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού επανέλαβε χθές ότι η κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων για την στήριξη και των εταιρειών και των εργαζομένων που επλήγησαν από το «κανόνι» (πλήν της εξαίρεσης του φόρου διαμονής, την οποία οι τουριστικοί φορείς εξέλαβαν ως …ασπιρίνη). Χθές υπήρξε μία ακόμη διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των τουριστικών φορέων και αναμένονται σήμερα οι τελικές αποφάσεις εν όψει και των υποχρεώσεων με ορίζοντα το τέλος του μήνα. 

Ιση μεταχείριση ζητούν από την πλευρά τους και τα τουριστικά γραφεία σε οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης ή διευκόλυνσης ή οποιαδήποτε προστατευτική ρύθμιση πρόκειται να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία προκειμένου να καταστήσει διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις της πτώχευσης του “Thomas Cook” και ομαλότερη την προσαρμογή της τουριστικής αγοράς στο εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό γεγονός.

Έχουν επισημανθεί από φορείς τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει, και που θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια, ο κλάδος των ξενοδόχων από την οικονομική κατάρρευση του πανευρωπαϊκά λειτουργούντος tour operator “Thomas Cook”, «και θέλουμε για τον λόγο αυτόν να υπογραμμίσουμε ότι τα ζητήματα που έχουν προβληθεί και τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί σχετικά δεν αφορούν μόνο τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά και ολόκληρο τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, και κατά κύριο λόγο τον κλάδο των τουριστικών γραφείων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FEDHATTA). 

 Τα τουριστικά γραφεία, τα οποία διακινούν το σύνολο του τουρισμού της χώρας μας, συμμετέχουν ισότιμα σε οποιαδήποτε οικονομική βλάβη προκαλείται από την πτώχευση του “Thomas Cook” και, ενδεχομένως, οποιουδήποτε άλλου tour operator στο μέλλον.

Πάρα πολλά ελληνικά τουριστικά γραφεία ήταν συνεργάτες του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, αναλαμβάνοντας την εξυπηρέτηση των πακέτων των πελατών του σε μεγαλύτερους και μικρότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Διαθέτουν συμβόλαια ή έχουν κάνει μαζί του εμπορικές συμφωνίες για μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία, διαμονές, ενοικίαση αυτοκινήτων και mini van, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, εστίαση κλπ. Έχουν, επίσης, προβεί σε προκρατήσεις για υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε ήδη αγορασμένα πακέτα.

Ορισμένα από τα γραφεία αυτά, αντιπρόσωποι του “Thomas Cook” στη χώρα μας, κινδυνεύουν σήμερα να κλείσουν,  διότι το χτύπημα από την πτώχευση του τελευταίου ήταν γι’ αυτά ιδιαίτερα μεγάλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ