Οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τον οποίο υποδέχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, άρχισαν χθες το πρωί λίγο μετά τις 10.30 με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του ενώπιον του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε: «Η επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα ενισχύει το κοινό στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας πολύ περισσότερο όταν στη Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφέρομαι στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας, η οποία συχνά δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που επιθυμεί η Ελλάδα.  Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο “7” παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Ακόμα αναφέρθηκε στη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, στις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές,στα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και στην «κατάργηση» της βίζας για τους έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες. Aπό την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών, τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά». Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο. Επεσήμανε επίσης πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Στις 12:20 υποδέχθηκε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και πριν από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε  τον Μάικ Πομπέο νωρίτερα το πρωί της ίδιας μέρας  στο Στρατόπεδο «Παπάγου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ