Δημήτρης Μαλλάς

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Gov.gr, της διαδικτυακής πύλης μέσω της οποίας θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να διεκπεραιώνουν τις «συναλλαγές» τους με το Δημόσιο, επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς η θεσμοθέτηση της πύλης περιλαμβάνεται στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα της Hewlett Packard Enterprise (HPE) που πραγματοποιείται σήμερα. Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η άμεση θεσμοθέτηση του gov.gr είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές από τους οργανισμούς και τα υπουργεία. Ο στόχος δείχνει να είναι το Gov.gr να ξεκινήσει να λειτουργεί με βασικές υπηρεσίες μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020, κάτι που είχε ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Το Gov.gr, το μοντέλο του οποίου θα βασιστεί αρκετά στην αντίστοιχη πύλη της Βρετανίας, θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες

  • να βρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα εξ αποστάσεως και
  • να περιορίσει τη γραφειοκρατία που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών αλλά και η σύσταση Παρατηρητηρίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Ένα βασικό θέμα είναι αυτό των κεραιών και οι νέες διατάξεις, όπως επισημάνθηκε, έχουν ως στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αδειοδότηση των κεραιών δίνοντας έμφαση στην απλοποίηση, στην ψηφιοποίηση, τη διαφάνεια, την ασφάλεια και τον έλεγχο.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, τη σύσταση επιτροπής υψηλού επιπέδου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας. Ακόμη, περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλα υπουργεία για δράσεις όπως είναι η δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη αλλά και η υποχρεωτική ψηφιακή κατάθεση των δικογράφων.

«Βήμα βήμα θέλουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την 4η βιομηχανική επανάσταση καθώς «δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το τρένο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ