«Η “μεθεπόμενη μέρα” στην Ελλάδα είναι ακόμη στα ζητούμενα» διαμηνύει ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. στο μήνυμά του με αφορμή τη νέα έκδοση του περιοδικού Interlife Magazine.

Στο μήνυμά του ο κ. Βοτσαρίδης εφιστά την προσοχή όλων όσων προβαίνουν σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές και σχεδιασμούς.

«Η Μακροπρόθεσμη Σταθερότητα στους οικονομικούς, φορολογικούς και δημοσιονομικούς κανόνες μίας χώρας είναι η πιο σημαντική παράμετρος που επηρεάζει έναν υποψήφιο επενδυτή και είναι αυτή που, κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβάνεται στους Δείκτες Χωρών Φιλικών προς τις Επενδύσεις» τονίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Βοτσαρίδη:

Το κλίμα στην εγχώρια και διεθνή αγορά υπέρ της Ελλάδας αλλάζει ραγδαία. Εντυπωσιακή πτώση των spreads στα Ομόλογα, σταδιακή αποκατάσταση της υγείας των Τραπεζών, διευρυμένες πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπαράζ επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένα trusts, έκρηξη του real estate κ.ά. Τα διθυραμβικά σχόλια του ξένου Τύπου για τη νέα Κυβέρνηση σηματοδοτούν την ευρεία αποδοχή των πρώτων νομοθετικών μέτρων που ψηφίστηκαν. Ξεμπλοκάρισμα Ιδιωτικοποιήσεων και μεγάλων Επενδύσεων, άρση των capital controls, πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, μείωση Εταιρικών και Εισοδηματικών φόρων, φόρου Μερισμάτων και

Ασφαλιστικών Εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ & ΦΠΑ οικοδομής, νομοθετήσεις express για το Επιτελικό Κράτος, την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, την καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας, φιλόδοξο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο κ.ά.

Όπως δείχνουν, άλλωστε, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες αντιδρούν θετικά στα νέα μέτρα σε ποσοστά 60-70% ενώ η ψυχολογία της αγοράς δείχνει να ανεβαίνει. Δέκα χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και τέσσερα μετά το θρίλερ της παρ’ ολίγον εξόδου από το Ευρώ η χώρα φαίνεται να ανασαίνει. Η επόμενη μέρα μοιάζει, λοιπόν, εξαιρετικά αισιόδοξη.

Η μεθεπόμενη όμως; Η “μεθεπόμενη μέρα” στην Ελλάδα είναι ακόμη στα ζητούμενα. Οι φορείς που επιμένουν στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπως τα διεθνή επενδυτικά trusts, τα ενεργειακά funds κ.ά. είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν με πολύ προσεκτικά βήματα. Γιατί μπορεί οι προοπτικές για την ερχόμενη τετραετία να είναι θετικές για τη χώρα, αλλά ο επιχειρηματικός σχεδιασμός δεν εκπονείται σε βάση τετραετίας, αλλά τουλάχιστον σε βάση 10ετίας/20ετίας – και πλέον. Και, δεδομένου ότι στη χώρα μας ο οικονομικός και δημοσιονομικός προγραμματισμός εξαρτάται άμεσα από πολιτικούς παράγοντες -ή πολύ απλά από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία- ο μέσος Έλληνας ή ξένος επιχειρηματίας δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να είναι σίγουρος για το φορολογικό ή εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει π.χ. μετά τις επόμενες εκλογές.

Ουσιαστικά, κάθε υγιώς σκεπτόμενος μεγάλος επενδυτής θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά να τοποθετήσει μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια σε μία νέα Αγορά, εάν την επόμενη μέρα κινδυνεύει από αλόγιστες αυξήσεις μισθών και κοινωνικών επιδομάτων, μεταβολές στους εργασιακούς Νόμους, υπέρμετρα προνόμια στα Συνδικάτα, αύξηση Εταιρικών Φόρων, άνοδο Επιτοκίων, επιπλοκές στη Δικαιοσύνη, προβλήματα με τη Γραφειοκρατία, ασταθείς εκλογικούς Νόμους.

Συνοψίζοντας, η Μακροπρόθεσμη Σταθερότητα στους οικονομικούς, φορολογικούς και δημοσιονομικούς κανόνες μίας χώρας είναι η πιο σημαντική παράμετρος που επηρεάζει έναν υποψήφιο επενδυτή και είναι αυτή που, κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβάνεται στους Δείκτες Χωρών Φιλικών προς τις Επενδύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες -και ιδιαίτερα σε εκείνες που εμφανίζονται ως ανερχόμενες οικονομίες- οι πολιτικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σε ένα άτυπο memorandum για τη διαχρονική προσέλκυση επενδυτών, θέτοντας μια σταθερή νομοθετική και φορολογική πλατφόρμα με εθνικό στόχο την Ανάπτυξη. Και αυτό, ανεξάρτητα από τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Μία χώρα όπως η Ελλάδα, που πέρασε από πολλαπλά τραυματικά μνημόνια και μακροχρόνια ύφεση, έχει ακόμη περισσότερους λόγους να επιδιώξει μια παρόμοια διακομματική και κοινοβουλευτική συναίνεση, διαχρονικότητα στις αποφάσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στην Οικονομική της Πολιτική – πέρα από πολιτικές ή ιδεολογικές σκοπιμότητες. Η διακομματική συναίνεση σε θέματα Εθνικής Άμυνας έχει επιτευχθεί. Γιατί όχι και μια αντίστοιχη συναίνεση σε θέματα Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης;

Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης

Διευθύνων Σύμβουλος

INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ