Οι προσπάθειες εξισορρόπησης του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων, μέσα σε ένα ασταθές και δυσλειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ του 5ου MedTech Conference.

Τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του συστήματος προμηθειών, τις οποίες όλες οι πλευρές συνεχίζουν να ακολουθούν, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, συζήτησαν οι συμμετέχοντες στη δεύτερη συζήτηση του 5ου Συνεδρίου MedTech. «Ανέβηκαν τα ληξιπρόθεσμα και θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν», εκτίμησε ο Γιάννης Καραφύλλης, Supply Chain & Procurement expert, προσθέτοντας πως ανέβηκε και το clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο.

«Μια ενδεχόμενη εφαρμογή clawback στον ιατροτεχνολογικό κλάδο που προμηθεύει τα νοσοκομεία δεν θα λύσει το πρόβλημα των δαπανών. Αντιθέτως, η κατάταση θα γίνει δραματική», ξεκαθάρισε ο Κώστας Μαριάκης, Ταμίας του ΣΕΙΒ και Γενικός Διευθυντής της Νέας Διαγνωστικής Διάστασης. Ο κ. Μαριάκης ανέδειξε το μείζον πρόβλημα που συνεχίζουν να δημιουργούν οι προμήθειες χωρίς τιμολόγηση.

«Τα δικά μας νοσοκομεία έχουν περιορισμένο capacity στη διενέργεια προμηθειών», ανέφερε η Διοικήτρια του ΠΓΝΑ Ιπποκρατείου, Αναστασία Μπαλασοπούλου, καθώς όχι μόνο δεν επαρκεί το προσωπικό αλλά δεν υπάρχει και εξειδίκευση. Όπως εξήγησε, δε, ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για το νοσοκομείο δεν επαρκεί, καθώς οι παραγγελίες υπερβαίνουν το ποσό.

Αναφερόμενη στις παραγγελίες χωρίς τιμολόγιο, η κ. Μπαλασοπούλου δήλωσε πως αφορούν βαλβίδες, βηματοδότες, απινιδωτές και υλικά χειρουργείου, προμήθειες όμως που είναι απολύτως ελεγχόμενές και για τις οποίες η διοίκηση έχει εικόνα που χρησιμοποιούνται.

Πάντως, ο κ. Καραφύλλης πρότεινε και την εφαρμογή ενός μοντέλου ηλεκτρονικών διαγωνισμών που μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση. Όπως ανέφερε, αν για το 45%-50% των προμηθειών, που αφορούν καθημερινά υλικά, γάντια κλπ, γίνει διαγωνιστική διαδικασία με ηλεκτρονικούς καταλόγους, η δαπάνη του υγειονομικού υλικού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25%– 30%!

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο Τιμών, ο κ. Μαριάκης ανέφερε πως θα πρέπει να καταργηθεί και όλα να γίνονται με διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως αυτό που πρότεινε ο κ. Καραφύλλης. Οι εταιρείες του κλάδου προσμένουν νέο θεσμικό πλαίσιο, προσέθεσε ο Ταμίας του ΣΕΙΒ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ