Στην μαζική πώληση χρυσών λιρών φαίνεται πως επιδίδονται οι Έλληνες με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόνο τους πρώτους μήνες του 2019 πουλήθηκαν περισσότερα από 70.000 τεμάχια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το νούμερο αυτό υπερβαίνει τις επιδόσεις που καταγράφηκαν την τελευταία τριετία (2015-2018).

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι από τις 70.000 του πρώτου εννεάμηνου του έτους, οι 30.000 πέρασαν στην Κεντρική Τράπεζα μόνο το τελευταίο τρίμηνο.

Τα τελευταία 17 χρόνια πουλήθηκαν περίπου 3 εκατ. λίρες

Από το 2002 που είναι διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι πωλήσεις των χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ αγγίζουν τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις, από την ΤτΕ σε ιδιώτες είναι περίπου οι μισές. Αν στο παραπάνω συνυπολογίσουμε και τις συναλλαγές με χρυσές λίρες στην Τράπεζα Πειραιώς, που κατέχει άδεια διεξαγωγής συναλλαγών σε χρυσό, στα ενεχυροδανειστήρια αλά και στη μαύρη “αγορά”, τα νούμερα είναι πολλαπλάσια.

Τα κατοχικά αποθέματα

Ο τεράστιος αριθμός χρυσών λιρών που υπάρχει στην Ελλάδα προέρχεται από την περίοδο περίοδο της γερμανικής Κατοχής -λίρες, οι οποίες δινόταν για την χρηματοδότηση του ελληνικού ένοπλου αγώνα και που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους- και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία. Σύμφωνα με ειδικούς, έχουν πέσει στην Ελλάδα εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπεσαν στην Ελλάδα περί τις 35 εκατομμύρια αγγλικές λίρες ενώ από αυτές οι 16 εκατομμύρια περίπου δεν έχουν βρεθεί ποτέ.

Αρκετοί τότε πλούτισαν συγκεντρώνοντας χρυσές λίρες, όταν οι πληθωριστικές δραχμές δεν παρείχαν καμία ασφάλεια.

Ακόμη και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι αποταμιευτές φρόντιζαν να μετατρέπουν τα χρήματα τους σε λίρες, που χρησιμοποιούνταν σε όλες τις μεγάλες οικονομικές συναλλαγές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η ισοτιμία με τη λίρα ήταν ο βασικός δείκτης όσον αφορά την συναλλαγματική αξία της δραχμής.

Οι επίδοξοι “Ιντιάνα Τζόουνς”

Η αναζήτηση χαμένων θησαυρών φαίνεται να είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ στη χώρα μας για αρκετούς συμπολίτες μας. Χιλιάδες είναι εκείνοι που ζουν στον πυρετό του χρυσαφιού οργώνοντας ορεινές περιοχές ανά την Ελλάδα. Χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, αμύθητοι θησαυροί, ιστορικά κειμήλια, χάρτες, θρύλοι απασχολούν βρίσκονται στο στόχαστρο επίδοξων Ϊντιάνα Τζόουνς”.  Άλλωστε, η ελληνική ιστορία των τελευταίων αιώνων προσφέρει γόνιμο έδαφος για την επιβεβαίωση της ύπαρξης θησαυρών. Τουρκοκρατία, κατοχή, εμφύλιος κρύβουν εκατοντάδες ιστορίες περί ύπαρξης θαμμένων θησαυρών σε διάφορα μέρη της Ελλάδος

Η τεράστια διαφορά στη τιμή αγορά και πώλησης

Στην επίσημη αγορά (μέσω ΤτΕ)  υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης. Για παράδειγμα με βάση το κλείσιμο της τιμής της χρυσής λίρας στις 25 Οκτωβρίου, για να αγοράσει κάποιος μια χρυσή λίρα από την ΤτΕ, θα πρέπει να δώσει 371,33 ευρώ. Αν όμως θέλει να πωλήσει μια χρυσή λίρα στην ΤτΕ, θα λάβει μόλις 307,90 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά των 63,43 ευρώ. Είναι σαφές ότι η διαφορά τιμών αγοράς και πώλησης, αποτρέπουν ευκαιριακούς επενδυτές και απευθύνονται σε μακροχρόνιους επενδυτές.

Πώς πωλούνται και αγοράζονται οι λίρες από την ΤτΕ 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, όσοι επιθυμούν να πωλήσουν χρυσές λίρες Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

Επίσης, διευκρινίζει ότι:

  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).

Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:

  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
  • Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
  • Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
  • Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
  • Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.
  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:
  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
  • Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
  • Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
  • Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ