Του Βάιου Κρόκου

Το ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του Έλληνα αστέρα του τέννις, Στέφανου Τσιτσιπά.

Η εντυπωσιακή εβδομάδα του στο ATP Finals τελείωσε με την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στον Ντόμινικ Τιμ, κομίζοντας πολλαπλά κέρδη στις αποσκευές του: χρήματα, φήμη, πόντους στην παγκόσμια κατάταξη και διατήρηση στο Top 10.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα κέρδη του ανέρχονται στα 6,7 εκ. ευρώ, μόνο από τα έπαθλα του αυτή τη χρονιά, χωρίς να υπολογίζονται χορηγίες, έσοδα από διαφημίσεις και άλλες δραστηριότητες, απόρροια της επιτυχίας του.

Να τον φορολογήσουμε!

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ATP Finals, δηλωμένος τόπος διαμονής είναι το Μόντε Κάρλο του Μονακό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με άλλους κορυφαίους τενίστες που βρέθηκαν στην ίδια διοργάνωση του Λονδίνου: Djokovic (No2), Medvedev (No4), Zverv (No 7) και Berrettini (No8).

Είναι γνωστό πως από μικρή ηλικία ο νεαρός πρωταθλητής ταξιδεύει, διαμένει – και στα πρώτα βήματα με προσωπικές θυσίες και κόστος – αρκετούς μήνες στο εξωτερικό μιας και οι συνθήκες προπόνησης ήταν και παραμένουν στην Ελλάδα «τροχοπέδη», πόσο μάλλον για ένα άθλημα όπως το τένις.

Δηλαδή, έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, υποδομών, κουλτούρα γύρω από το άθλημα, τεχνογνωσία, επαρκή εφόδια για αυτόν και τους συνεργάτες ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο υψηλότατο επίπεδο.

Όπως είθισται, ωστόσο, στο δικό μας μικρόκοσμο των social media δεν είναι λίγοι εκείνοι που έτρεξαν να υποδείξουν που πρέπει να φορολογηθεί, ποιος είναι ευπατρίδης και ποιος χρωστά σε ποιόν…

  • «Το Μόντε Κάρλο θεωρείται φορολογικός παράδεισος, χωρίς καθόλου εισφορές από τους κατοίκους του, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους. Αποτελεί όμως ένα πανάκριβο μέρος και πρέπει να ζεις για τουλάχιστον 6 μήνες + 1 μέρα τον χρόνο για να είσαι κάτοικος του πριγκιπάτου», θα σπεύσει να σχολιάσει κάποιος άλλος…

Γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν κάτι άλλο;

Παρόμοιες ανάγκες έχουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οντότητες, δηλαδή, που παράγουν πλούτο: Ρευστότητα, φιλικό πλαίσιο μακριά από γραφειοκρατία κ.α

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα από την τρίτη κατά σειρά ετήσια έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που πραγματοποιεί το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB καθώς το 87% των επιχειρήσεων ζητούν μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Η έρευνα εστιάζει σε έξι κρίσιμες περιοχές για ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον:

-ευκολότερη προσέλκυση επενδύσεων και εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης,

-σαφέστερο και ασφαλέστερο θεσμικό πλαίσιο,

-μείωση της γραφειοκρατίας,

-αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών χωρίς «ηλεκτρονικοποίηση» της γραφειοκρατίας,

-σύγχρονο πλαίσιο απασχόλησης και

-στοχευμένες κινήσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα εμπόδια.

Παράλληλα, δίνεται μεγάλη σημασία στην εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων, στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και σε ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες στο ΕΣΠΑ και τους αναπτυξιακούς νόμους.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με τα ευρήματα, το 2019 για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αναμένουν στα επόμενα τρία έτη να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στη χώρα αποτελούν την πλειονότητα (59,8%). Ακόμα, οι απαισιόδοξες επιχειρήσεις για το μέλλον έχουν πλέον συρρικνωθεί σε 7,4%, έναντι τριπλάσιου ποσοστού μόλις δύο χρόνια πριν.

  • «Για πολλές επιχειρήσεις, η καθημερινή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων μειώνει τη δυνατότητα επικέντρωσης σε παραγωγικές λειτουργίες και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Γι’ αυτό, το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η μετάβαση από τη συγκρατημένη αισιοδοξία στην έμπρακτα βελτιωμένη καθημερινότητα και δυναμική τροχιά ανάπτυξης χρειάζεται μεταρρυθμιστική συνέχεια και την Πολιτεία αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της με προσήλωση, κατάλληλο σχεδιασμό και πλάνο, έχοντας στο επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων και τις ανοιχτές αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

…αισιοδοξία και ταλέντο υπάρχει, αλλά πόσο δύσκολο είναι τελικά να κρατήσουμε τον πλούτο στη χώρα;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό, από ΝΔ μέχρι ΚΚΕ, να συγχαίρουν τον, κατά τα άλλα αξιότατο και αξιέπαινο κύριο Στέφανο Τσιτσιπά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ότι έχει μεταφέρει την φορολογική του έδρα στο Μονακό. Μπορεί να το κάνει, έχει το δικαίωμα, αλλά όχι και τον προβάλουμε σαν υπόδειγμα Έλληνα! Κάπου τους ξέφυγε κάτι!

    Εμείς, που έχουμε εισοδήματα στο εξωτερικό αλλά τα δηλώνουμε στην Ελλάδα.
    Εμείς που πληρώνουμε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από την Άπω Ανατολή.
    Εμείς που από φόρο μερίσματος 20% από το εξωτερικό μας πιστώνουν μόνον το 10% και μας ζητούν και 10% εισφορά αλληλεγγύης.

    Είμαστε προφανώς βλάκες!!!

    ΥΓ. Όχι ότι δεν τα ήξερα τα παραπάνω πριν μεταφέρω την έδρα των επιχειρήσεων μου στην Ελλάδα, αυτό που με πείραξε περισσότερο και δεν το αντέχω, είναι ο έπαινος του ΚΚΕ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ