Γρίφος για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται ο έλεγχος του clawback στο Φάρμακο, καθώς κάθε επιμέρους δαπάνη φαίνεται να εκτροχιάζεται. Ακόμη και η δαπάνη των ανασφάλιστων εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στα 280 εκατ. ευρώ το 2019. Ευρωπαϊκά κονδύλια για πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικεί η Αριστοτέλους.

Η «θηλιά» του clawback συνεχίζει να σφίγγει γύρω από τη φαρμακευτική αγορά, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Adrian van den Hoven Γενικός Διευθυντής της ένωσης Medicines for Europe, του ευρωπαϊκού φορέα των φαρμακοβιομηχανιών γενοσήμων και βιο-ομοειδών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Van den Hoven, το συνολικό clawback, της εξωνοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης, θα αγγίξει ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα από όσα έχουν προβλεφθεί.

Όπως έχει γράψει και το Virus.com.gr, η υπέρβαση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 810 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 500 εκατ. ευρώ rebate, το συνολικό ποσό της επιβάρυνσης θα ξεπεράσει 1,310 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πίνακα που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Medicines for Europe στην πρόσφατη ημερίδα για το Clawyback, η υπέρβαση, εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή, θα κλείσει στα 920 εκατ. ευρώ για το 2018, ενώ για το 2019 θα εκτιναχθεί ίσως και πάνω από το 1 δισ. ευρώ!

«Η Ελλάδα έχει φθάσει το επίπεδο του συστήματος της Ρουμανίας, του χειρότερου συστήματος στην Ευρώπη. Είναι εντελώς μη βιώσιμο. Δεν νομίζω ότι θέλετε να έχει τη Ρουμανία σαν πρότυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανασφάλιστοι

Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι πάντως και η δαπάνη που αφορά στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Είναι ενδεικτικό πως δεκάδες χιλιάδες ΑΜΚΑ προστέθηκαν μόνο το τελευταίο έτος, αυξάνοντας παραπάνω το clawback. Ο επικεφαλής του Pharma Innovation Forum, Μ. Παταξιάρχης τόνισε ότι από τον Οκτώβριο του 2018 προστέθηκαν 90 χιλιάδες ΑΜΚΑ ανασφαλίστων, συμβάλλοντας με 80 εκατ. ευρώ στην αύξηση του clawback. Το ίδιο νούμερο επανέλαβε λίγο αργότερα ο Κώστας Παναγούλιας,  Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης.

Πρόκειται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, για 90 χιλιάδες ενεργά ΑΜΚΑ, που έκαναν δηλαδή χρήση υπηρεσιών και αγορές φαρμάκων το 2019. Συνολικά, 250 χιλιάδες AMKA φέρονται να έχουν προστεθεί, στοιχίζοντας γύρω στα 200 εκατ. ευρώ σε clawback.

Σύμφωνα με τον κ. Van den Hoven, το κόστος των ανασφάλιστων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 230 εκατ. ευρώ το 2018 και τα 280 εκατ. ευρώ το 2019. Πρόκειται για αύξηση κατά 39% το 2018 σε σχέση με το 2017 και κατά 22% το τρέχον έτος σε σχέση με το προηγούμενο. Βάσει αυτών των στοιχείων φαίνεται πως η δαπάνη των ανασφάλιστων συμμετέχει με 28% στη συνολική υπέρβαση. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε και επί τω χείρω η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, που τοποθέτησε τη δαπάνη στα 300 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος έλεγχος αυτής της επιμέρους δαπάνης, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε ο Β. Κικίλιας. Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, θα υπάρξουν έσοδα για ΕΟΠΥΥ, με βάση τα ΑΜΚΑ των προσφύγων και μεταναστών που έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας την τελευταία 3ετία. Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο Υπουργείο Υγείας. Το ποσό για το 2019 υπολογίζεται στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά  περίπου 30 εκατ. ευρώ αναμένονται για την τρέχουσα χρονιά από ευρωπαϊκές χώρες, για την περίθαλψη που έλαβαν Ευρωπαίοι ασφαλισμένοι στη χώρα μας. Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να απευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει συνεισφορά από τους λογαριασμούς της Κοινωνικής Πρόνοιας για τους ανασφάλιστους.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ