γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Αρκετή αναστάτωση στα ψηφιακά τμήματα των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών έχει προκαλέσει η διάθεση του Waiz, ενός νέου app από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να βλέπουν συγκεντρωμένα τα στοιχεία όλων των λογαριασμών τους. Ακόμη και αυτούς που είναι σε άλλες τράπεζες.

Η λειτουργία του app πήρε αρκετή δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα αν και δεν έχει υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή λανσάρισμα από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που μάλλον θα γίνει στο προσεχές μέλλον.

  • Η εφαρμογή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς πολλοί καταναλωτές θέλουν να μπορούν να έχουν συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς από όποια τράπεζα και αν είναι. Το ζήτημα που έχει προκύψει σχετίζεται με τον τρόπο που γίνεται η συγκέντρωση των στοιχείων.
  • Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται μία πρακτική που ονομάζεται screen scraping που είναι μία διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων από την οθόνη ενός app και τα «μεταφράζει» στη συνέχεια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαχειρίσιμα από μία άλλη εφαρμογή.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων τραπεζών, ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, έχουν ήδη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προσφύγει στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η πρακτική αυτή κινείται λίγο σε «γκρίζες» ζώνες, χωρίς, όμως, να είναι και παράνομη, εφόσον είναι κάτι που έχει τη συγκατάθεση του πελάτη.

Γενικότερα, η πρακτική αυτή θεωρείται λίγο παρωχημένη δεδομένου ότι με το PSD II να είναι σε πλήρη ισχύ δεν θα έπρεπε να χρειάζεται το screen scraping αλλά απλά θα έπρεπε να γίνεται με τη χρήση APIs, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία είναι σε ισχύ από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όμως, όπως υποστηρίζουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας, η διαδικασία σύνδεσης με τα APIs των υπόλοιπων τραπεζών δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να προσφύγουν σε αυτή την πρακτική.

  • Ένα ακόμη σημείο που έχει ιδιαίτερη ενδιαφέρον είναι πως το Waiz δεν έχει αναπτυχθεί από το τμήμα ψηφιακών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας αλλά από μία ολιγομελή ομάδα που έχει δημιουργηθεί εσωτερικά στην τράπεζα.

Το πλάνο είναι να υπάρχουν τέτοιου τύπου ομάδες που να λειτουργούν με τη λογική startup ώστε να μπορούν να είναι περισσότερο ευέλικτες και γρήγορες στην υλοποίηση καινοτόμων projects. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από την Εθνική Τράπεζα πάντως, πρόκειται για μία ιδέα της Oliver Wyman, της εταιρείας συμβούλων για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τώρα τελευταία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ