Του Βάιου Κρόκου

Τις κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες οι κυβέρνηση χαράζει την ψηφιακή πολιτική – με φόντο τις σύγχρονες προκλήσεις- περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μια τεχνοκρατική προσέγγιση αλλά μια κεντρική πολιτική επιλογή.

Τόνισε πως η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί το πολιτικό κέντρο που με πλήρεις αρμοδιότητες θα προχωρήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Δήλωσε αισιόδοξος καθώς όλο και περισσότερα «νέα παιδιά» στρέφονται και δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Πρότυπο, και για τις κυβερνητικές δράσεις, αποτελούν χώρες όπως η Εσθονία.

Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης, η πλατφόρμα gov.gr θα αποτελεί το πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης στις σχέσεις με τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες που θα προσφέρουν στην καθημερινότητα οι νέες ταυτότητες.

Έχοντας αυτό τον στόχο στο επίκεντρο, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει νέα πακέτα απλοποιήσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η απλοποίηση των διαδικασιών είναι η άλλη όψη της ψηφιοποίησης»

Στα βασικά σχέδια βρίσκεται επίσης η ευκολότερη πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες, στηλιτεύοντας, ωστόσο, το γεγονός ότι το κόστος των δεδομένων στη χώρας μας παραμένει αρκετά υψηλό. Κάλεσε δε, τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους.

Κομβικό σημείο επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αποτελεί το Ανθρώπινο Δυναμικό και η δυνατότητα reskilling

«Έχω πλήρη γνώση του χάσματος στην αγορά όσον αφορά την εξειδίκευση, παρά τα υψηλά επίπεδα εργασίας. Είναι αλήθεια πως νέοι συμπολίτες μας – και φυσικά από τον κλάδο Πληροφορικής – έφυγαν στο εξωτερικό. Όχι γιατί απλά δεν έβρισκαν δουλειά, αλλά λόγω του απαγορευτικού φορολογικού πλαισίου και της γραφειοκρατίας. Γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, και εκτιμώ πως πολλοί νέοι θα γυρίσουν», σημείωσε.

Τέλος, επιπλέον στόχευση είναι η ανάπτυξη των Big Data – ανοιχτά δεδομένα. Τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις επιχειρήσεις και τις δυνατότητες που δημιουργούνται.

«Η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα, την ανάπτυξη και σε αυτόν τον τομέα με στόχο την ασφάλεια και την αξιοποίηση των δεδομένων», συμπλήρωσε.

Διακεκριμένοι ομιλητές και ειδικοί του κλάδου έθεσαν επί τάπητος καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου κρίσιμα ζητήματα όπως:

-Τα πλεονεκτήματα, οι δυνατότητες και οι προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες

-Τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες

-Τα επόμενα βήματα και τους στόχους για την ψηφιακή Ελλάδα της επόμενης 5ετίας

-Ζητήματα γύρω από τις υποδομές και τις επικοινωνίες και την μετάβαση του μέσου καταναλωτή και του πολίτη στην ψηφιακή εποχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ