Γράφει η «ξενοδόχος»

Η Ελλάδα των 33- πλέον- εκατ. τουριστών δεν φτάνει ούτε τις 100.000 ασθενείς/ τουρίστες, την ίδια στιγμή που η Τουρκία ξεπερνά σε ετήσια βάση τις 600.000.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα της διαΝΕΟσις που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του καθηγητή κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα. Η έρευνα για τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο κλειστής συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις όπου κατατέθηκαν και οι σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας, αν όλα γίνονταν σωστά (υποδομές, θεσμικό πλαίσιο, εκπαίδευση κ.τ.λ.), ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, η διαμονή μακράς διάρκειας ξένων τρίτης ηλικίας, ο ιατρικός τουρισμός και ο ιαματικός τουρισμός μπορούν συνολικά να προσθέσουν στο ΑΕΠ της χώρας 13,6 δισ. ευρώ, καθώς και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε χρόνων.

Ο Τουρισμός Ευεξίας, που απευθύνεται και σε νεότερους, μπορεί να αποφέρει περίπου άλλα τόσα: 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια.

Παρόλ’ αυτά, η ποιότητα των υποδομών, ειδικά για άτομα με προβλήματα κινητικότητας, οι κακές υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών και η κακή οργάνωση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι σημαντικά θέματα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να αναπτυχθεί. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου (μόλις) 85.000 ασθενείς τουρίστες σε ετήσια βάση.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, στο κομμάτι της φιλοξενίας, μόνο το 6,1% των ελληνικών ξενοδοχείων (αποκλειστικά ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων) είναι σε θέση να προσφέρουν κάποια μορφή στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας εντός των εγκαταστάσεών τους.

Μόνο το 25,2% των ξενοδοχείων έχουν λάβει πρόσθετη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων με ειδικό εξοπλισμό πλέον όσων επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Στην Ελλάδα, δε, υπάρχουν 822 πηγές θερμομεταλλικών νερών, εκ των οποίων οι 750 είναι αξιοποιήσιμες σε σχέση με τις ιαματικές ιδιότητές τους.

Μόνο 123 έχουν καταθέσει φάκελο στο υπουργείο Τουρισμού και μόνο οι 48 έχουν λάβει αναγνώριση. Ελάχιστες από αυτές έχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις που προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες.

Οι 10 προτάσεις, όπως τις περιέγραψαν χθες οι ιθύνοντες στο πλαίσιο της εκδήλωσης είναι οι εξής:

-Να ιδρυθεί Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας
-Να υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό (όπου υφίσταται η ΚΥΑ από το 2013, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται)
-Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας και οι υποδομές των υπαρχόντων μονάδων
-Να μπορούν να αδειοδοτούνται ιατρικές υπηρεσίες μέσα στις τουριστικές υποδομές
-Να διασυνδεθούν οι ξενοδοχειακές δομές με υπηρεσίες υγείας
-Να επιδιωχθεί και να διευκολυνθεί η απόκτηση διεθνούς πιστοποίησης για τις μονάδες ιατρικού τουρισμού
-Να δημιουργηθούν clusters– δίκτυα σε κάθε προορισμό που επιθυμεί να γίνει προορισμός τουρισμού τρίτης ηλικίας
-Να αποσυνδεθούν οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα
-Να διασφαλιστούν επιπλέον ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι (επιχορηγήσεις, συγχρηματοδοτήσεις)
-Να υπάρξει προγράμματα στρατηγικής branding και προβολής- marketing για κάθε προορισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ