Mε την ευκαιρία του αποχαιρετιστηρίου δείπνου προς τιμη του απερχόμενου αντιπροέδρου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να κλείσει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αμέσως μετά την ιδιαίτερη συνομιλία τους, στο τραπέζι των συζητήσεων κάθισαν και οι συνεργάτες αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Μητσοτάκης και Λαγκάρντ συζήτησαν μια σειρά από θέματα που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο 6μηνο. 

«Βάζετε ξανά την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στο τραπέζι», είπε σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση «τρέχει» το μεταρρυθμιστικό νομοθετικό έργο.

  • Ένα από τα θέματα στο οποίο δόθηκε άμεση λύση, αφορά την άρση -από τον Φεβρουάριο του 2020- του ορίου των κρατικών ομολόγων που έχουν δικαίωμα να διακρατούν οι Ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το όριο βρίσκεται σήμερα στα 8 δισ. ευρώ. Η άρση του ορίου αναμένεται να διευκολύνει τις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα αυξηθεί η δυνητική ζήτηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού του. Για τις τράπεζες θα αποφέρει κέρδη, σε περίπτωση που μειωθούν περαιτέρω οι αποδόσεις των τίτλων. Ο περιορισμός εφαρμόστηκε την περίοδο της κρίσης προκειμένου να προστατευτούν οι τράπεζες από ζημίες, λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων.

Με την βοήθεια ειδικών τεχνικών τους συμβούλων συζητήθηκε το αγκάθι της κρατικής εγγύησης 12 δισ. ευρώ σε μετρητά ή σε ομόλογα ονομαστικής αξίας 14,4 δισ. ευρώ που προτείνει η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών το σχέδιο ‘‘Ηρακλής’’.

Ο SSM προτείνει είτε η εγγύηση των 12 δισ. ευρώ να χορηγηθεί σε μετρητά από το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα, είτε με έκδοση κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 120% του απαιτούμενου ποσού, που θα έχουν διάρκεια ίση με τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις δύο επιλογές, καθώς η πρώτη θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού από τις αγορές, ενώ η έκδοση ομολόγων θα επηρεάσει την καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Η επιμονή του SSM συνδέεται με το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και έτσι οι εγγυήσεις του καθίστανται λιγότερο ισχυρές. Ουσιαστικά, η εποπτική αρχή ζητεί να βελτιωθεί η ποιότητα των κρατικών εγγυήσεων και προτείνει τις δύο εναλλακτικές. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Να σημειωθεί ότι ο SSM θα κληθεί να εγκρίνει κάθε τιτλοποίηση ξεχωριστά, αξιολογώντας και την επίπτωση που θα έχει στα κεφάλαια κάθε τράπεζας, αλλά έχει απαιτήσει να συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ