Παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, κα Ελίζα Φερέιρα, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής της Παρασκευής, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τις αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων για το θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ήδη συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Ενέργειαςκ. Γεράσιμος Θωμάς πραγματοποίησαν συνάντηση με τους Δημάρχους των λιγνιτικών Δήμων με αντικείμενο την ενημέρωση των τοπικών αρχόντων για τις ενέργειες που δρομολογεί η Διυπουργική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης.

 Η Διυπουργική Επιτροπή η οποία συνεστήθη πρόσφατα για τη Δίκαιη Μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για να θέσει το πλαίσιο λειτουργίας της ενώ σύντομα, θα ορισθεί Συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συμβάλει τόσο στην εκπόνηση του Σχεδίου Μετάβασης, όσο και στην επίβλεψη της εφαρμογής του. Ειδικότερη μέριμνα θα ληφθεί για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε όλες τις λιγνιτικές πόλεις στους ενεργειακούς Δήμους της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες κατά τη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης. Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι η καταβολή, το συντομότερο δυνατόν – των οφειλών, μέσω του επονομαζόμενου «λιγνιτικού πόρου» από τη ΔΕΗ.

Ουσιαστικά, το μήνυμα που θέλει η κυβέρνηση να περάσει είναι ότι η χώρα μας θα πετύχει απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, καθώς μόνο μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ θα μείνει ανοιχτή έως το 2028 και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα πρέπει να ανταμειφθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ.

Πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης είναι η:

  • η διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται με προτεραιότητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης της ΕΕ, με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές προσαρμόζονται γρηγορότερα στο στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.
  • η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η Πράσινη Συμφωνία να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και μέσω του Κοινοτικού προϋπολογισμού.
  • η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ