Στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων με τον “θεσμούς”,

  • με πρώτο στόχο την έγκριση αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες.
  • Ο δεύτερος στόχος αφορά το αίτημα της Ελλάδα να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από τη μία χρονιά στην επόμενη.
  • Ο τρίτος στόχος είναι πιο μακροπρόθεσμος και αφορά το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ, στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ΄χει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντήσει στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η ατζέντα της αξιολόγησης περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων, μολονότι δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).

Στη συζήτηση αυτή με τους “θεσμούς” εντάσσονται  οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της Εφορίας.

  • Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πολύωρες συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά κυρίως για τη διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
  • Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις, και θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υπό αυστηρά κριτήρια και να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Το πλαίσιο αυτό θα ενοποιεί τα  διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ