του Βάιου Κρόκου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται για μια ακόμη φορά ζητήματα κυβερνοεπιθέσεων, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και το τι έπεται, ίσως, στο μέλλον.

Προβληματισμός υπήρξε από την αρχή του έτους στο άκουσμα της είδησης περί κλοπής προσωπικών δεδομένων από 15.000 τραπεζικές κάρτες. Για την ώρα, στην εν εξελίξει υπόθεση, οι τράπεζες φέρεται να προχώρησαν σε αντικατάσταση των εν λόγω καρτών, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα που προέκυψε πριν αρκετές εβδομάδες δεν οφείλεται σε καμία υπαιτιότητα των τραπεζών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί και η συντονισμένη κυβερνοεπίθεση το απόγευμα της Παρασκευής σε ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ΕΥΠ.

Οι δράστες φέρονται να προκάλεσαν τεχνητή κίνηση στις ιστοσελίδες, προκειμένου να δείχνουν πως έχουν υψηλή επισκεψιμότητα και να μην μπορούν οι άλλοι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ομάδα Τούρκων χάκερ ανέλαβε την ευθύνη με ανάρτηση στο Facebook

«Πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση η οποία στις ιστοσελίδες ορισμένων δημοσίων φορέων. Είναι μια επίθεση η οποία αφορά πολλαπλή ταυτόχρονη πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ενώ η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να αναβαθμίσει τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας για πρώτη φορά εισάγοντας μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να αναμένουμε την αναβάθμιση όλων των υποδομών έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο επίπεδο του διαδικτύου» συμπλήρωσε ο υπουργός

Νέοι κίνδυνοι στον ορίζοντα

Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να αναδείξουν για μια ακόμη φορά τις προκλήσεις που δημιουργεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον και την ανάγκη για περαιτέρω εξειδίκευση σε προστασία και cyber ασφαλίσεις.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πια, δεν αφορούν μόνο την πολυεθνικές εταιρείες, οντότητες – κολοσσούς ή κεντρικά συστήματα διαχείρισης ενός κράτους. Αφορούν την καθημερινότητα: απλούς πολίτες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κάθε δραστηριότητα που συνδέεται online.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν το γεγονός πως πληθώρα κινδύνων αναδύονται στον ορίζοντα, με την Ελλάδα να απασχολούν – για την ώρα – περισσότερο περιστατικά όπως telephone hacking, ransom και απάτες στην μεταφορά κεφαλαίων.

Όπως είχε επισημάνει με τον θεσμικό της ρόλο – κατά το πρόσφατο Cyber Insurance & Incident Response Conference της Ethos Media – η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ οι κίνδυνοι είναι νέοι αλλά ραγδαία εξελισσόμενοι.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εκτός από τα οφέλη ανοίγει το έδαφος για νέους εγκληματίες. Στις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς συγκαταλέγονται η πρόληψη και η ασφάλιση του», σημείωσε. Όπως τόνισε, το cyber crime δεν αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές αλλά και όλες τις ΜμΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2017-2018 η αγορά βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και κυμαίνεται στα 4 δις δολάρια (με το 90% να αφορά τις ΗΠΑ) αποτελώντας τόσο απειλή όσο και ευκαιρία.

Από την πλευρά της η ΕΑΕΕ, συμβάλει στην ορθή ενημέρωση των εταιρειών – μελών της για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Οι cyber κίνδυνοι βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τον νέο κίνδυνο και να ενημερώνονται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ