Θα επιμείνω, και σ’ αυτό το XW με το θέμα της ουσιαστικής αναβάθμισης του ΧΑ, καθώς το θεωρώ σημαντικό ζητούμενο για το επιχειρείν, την οικονομία.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο, και ορθώς, για συνολική αναδιάρθρωση του χρηματιστηρίου, όμως τα μηνύματα και το παρελθόν μόνο κάτι τέτοιο δεν προοιωνίζονται. Εύλογη η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, οι ενέργειες του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού, προκειμένου να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και εκ των πυλώνων ανάταξης της οικονομίας, η πραγματικότητα, όμως,  πόρω απέχει.

Εάν ανατρέξουμε παλιότερα,  οι κυβερνητικές προσπάθειες για ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μόνο καινούργιες δεν είναι. Απεναντίας, φτάνουν 17 χρόνια πίσω, δηλαδή την περίοδο που η αγορά επιχειρούσε να ξανασταθεί στα πόδια της, μετά την περιπετειώδη διετία 1999-2000.

Ηταν το 2003, που, μέσω του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης επιχειρήθηκε η συνεργασία με το χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου στοχεύοντας στην επέκταση και προς άλλες αγορές των Βαλκανίων. Βάση, η ισχυρή- τότε- παρουσία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα είχαν υπογραφεί και σχετικά προσύμφωνα (από τους Βασίλη Μάργαρη και Stere Farmache). Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί το χρηματιστήριο της Ρουμανίας, να δημιουργηθεί η εναλλακτική αγορά AeRo και η ελληνική παρουσία να μείνει στα χαρτιά.

Ακολούθησαν σχέδια για συνεργασία με τα χρηματιστήρια του Τελ Αβίδ, της Κωνσταντινούπολης, το 2008, επί προεδρίας Σπύρου Καπράλου διοργανωθηκαν πανηγυρικές εκδηλώσεις, προετοιμάζοντας την έλευση στο ΧΑ των εφοπλιστών της ποντοπόρου, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ήδη ενεργό παρουσία στο NYSE. Το εγχείρημα έφθασε να αποτελέσει νόμο του κράτους για να…,βυθιστεί αύτανδρο, λίγο αργότερα.

Η δεκαετία της κρίσης σημαδεύτηκε από την αποχώρηση σχεδόν 100 εταιρειών, τη μεταφορά έδρας και κύριας διαπραγμάτευσης ονομάτων όπως η Coca Cola (στο Λονδίνο), η Viohalco (στις Βρυξέλλες) και πρόσφατα η ΤΙΤΑΝ (στις Βρυξέλλες).

Στην διετία 2008-2009 αποχώρησαν οι Drukfarben, NEXANS, ΥΓΕΙΑ, Αιολική, Μινωικές, Κρητών Αρτος, Κανάκης ενώ απορροφήθηκαν η ΕΛΤΕΧ Ανεμος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Grivalia από την Eurobank. Μόνο των τριών εταιρειών, Grivalia, ΥΓΕΙΑ, Ανεμος ήταν στο 1,5 δισ. την περίοδο της εξόδου από το ταμπλώ. Και η…αιμορραγία συνεχιζεται, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για την FG Europe, σε μία συγκυρία που το ο.κ για αποχώρηση έχει δοθεί στην Ελτράκ, υποψήφιοι είναι οι Σφακιανάκης, Νηρέας-Σελόντα, ενώ επαφίεται στην πρόθεση των βασικών μετόχων το αν θα προχωρήσουν προς την έξοδο η Prodea, η Αttica Συμμετοχών, το ΙΑΣΩ.

Για νέες εισαγωγές εταιρειών, ούτε λόγος δεν γίνεται. Κάποιες κρούσεις, που έγιναν κατά καιρούς στους βασικούς μετόχους εταιρειών- ονομάτων που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν την αγορά συνάντησαν την άρνηση των επιχειρηματιών.

Ωστόσο καμία εταιρεία, ούτε καν μικρές start ups δεν μπήκαν καν στον κόπο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Το ΧΑ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνώντων όχι μόνο δεν εμβαθύνεται, απεναντίας γίνεται όλο και πιο “ρηχό”.,

Λιγότερες εισηγμένες, μέτριες συναλλαγές, περιορισμένης έκτασης προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Δυστυχώς.

………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 21/01/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ