Ο ιός CoViD-19 κτυπά τις τράπεζες στο πιο ευαίσθητο σημείο: Τα NPLs

0

ΑΝ έψαχναν για αληθοφανή δικαιολογία, ο κορονοϊός προέκυψε ως μάνα εξ ουρανού.

Ιδιώτες και επιχειρηματίες που στο παρελθόν δεν έδειχναν πολύ πρόθυμοι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, βρίσκουν τώρα την αφορμή και την αιτία να αντισταθούν στο κλίμα της «κουλτούρας πληρωμών» που έδειχνε να βελτιώνεται υπό την απειλή των μαζικών πλειστηριασμών, μετά την Πρωτομαγιά.

Η εξάπλωση του κορονοϊού, το κλείσιμο σχολείων, η αναστολή κοινωνικών, οικονομικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, παγώνει την πραγματική οικονομία.

Τα μέτρα ανακούφισης οικονομικών ομάδων που ανακοινώνει η κυβέρνηση προσφέρουν ασφαλές πρόσχημα για την μη εξυπηρέτηση δανείων και υποχρεώσεων.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι οι πρώτοι που θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν από την «μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση» που δημιουργεί ο πανικός του CoViD-19.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι οι δανειολήπτες που μέχρι σήμερα, με νύχια και με δόντια, κατάφερναν οριακά να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που αφορούν στην αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων όπως η πληρωμή ΦΠΑ αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, αρχικά στους τρεις νομούς της χώρας, Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.

  • Ξεκινά βοηθώντας επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους με κρατική εντολή.
  • Υπάρχει όμως η πιθανότητα (κάποιοι μιλούν για σιγουριά) επέκτασης των μέτρων και σε επιχειρήσεις άλλων περιοχών στις οποίες θα ληφθούν αντίστοιχα μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο.

Αυτή είναι η αφορμή για όλους εκείνους που δεν θέλουν αλλά και για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους.

Στο κρίσιμο τρίμηνο Μαρτίου-Ιουνίου όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικές ακυρώσεις κρατήσεων. Είναι το τρίμηνο που φέρνει το 25% των ετησίων εσόδων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κάμψη της τάξης του –50%. Το Πάσχα πλησιάζει και οι τουριστικές επιχειρήσεις στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό κι εδώ τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Χωρίς δουλειά, δεν υπάρχουν λεφτά για εκδρομές. Η κρουαζιέρα ήδη πενθεί.

Ακόμη είναι νωρίς να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, περίοδος που ούτως ή άλλως κορυφώνεται η τουριστική κίνηση (και τα έσοδα).

Εκθέσεις και συνέδρια ακυρώνονται, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία που αφορούν σε εταιρικά events επαναπροσδιορίζοντα “για αργότερα”. Οι μεταφορές σβήνουν. Στην αγορά ακινήτων, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε Airbnb αδειάζουν και τα ενοίκια πέφτουν.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το συνολικό χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων τους έως το 2021 στα 53 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου οι 4 συστημικές τράπεζες πρέπει να τιτλοποιήσουν ή να πουλήσουν δάνεια ύψους 32 δις Ευρώ τα οποία απαιτούν κάποιο στοιχειωδώς ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που να ευνοεί την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έχουν αναλάβει να διαχειριστούν περισσότερα από 80 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Από τα δάνεια αυτά, περίπου 140.000 αφορούν κόκκινα δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Δάνεια αξίας μόλις 11,1 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας (14,8% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Η συγκυρία δεν είναι εύκολη. Το περίπλοκο πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων γίνεται από σήμερα ακόμη πιο δυσεπίλυτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ