Οι Προληπτικές Γραμμές Πίστωσης και όχι τα Ευρω-Ομόλογα είναι η λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε ο CoViD-19 στην Ευρωζώνη. Σ’ αυτή την απόφαση (;) κατέληξαν χθες, μετά από θυελώδη εξ αποστάσεως συνεδρίαση, οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Αποφασίστηκε  ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιήσει την γραμμή προληπτικών πιστώσεων για κράτη μέλη της ευρωζώνης. Αυτό τουλάχιστον θα εισηγηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών στους Ηγέτες της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα. Πρόκειται για ένα εργαλείο που επιτρέπει στον ESM να χορηγεί δάνεια χωρίς να απαιτείται η εφαρμογή πλήρους προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Όπως διευκρίνισε ο Μάριο Σεντένο το όπλο της Προληπτικής Γραμμής Πίστωσης θα χρησιμοποιηθεί με συμμετρικό τρόπο ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε οικονομία.

  • Όλες οι χώρες μέλη θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM {Enhanced Conditions Credit Line (ECCL)} ο γενικός κανόνας όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup είναι ότι αυτές οι πιστώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα.

Πάντως ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως θα χρειαστούν και άλλες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για να τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο χρηματοδοτικός μηχανισμός, ενώ θα χρειαστεί να εγκριθούν οι σχετικές προτάσεις του Eurogroup από τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Την πρόταση των Ευρω-Ομολόγων με την μορφή των corona bonds υποστήριξε ένθερμα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ με επιχείρηματα από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις  από το μπλοκ των κρατών που επηρεάζει η Γερμανία (κυρίως Ολλανδία και Φινλανδία).

Αντιθέτως, περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης συγκεντρώνει η πρόταση δημιουργίας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός «Ταμείου Αντασφάλισης Ανεργίας» για τη στήριξη των εθνικών επιδομάτων ανεργίας.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στη δική του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι  το πρόγραμμα ECCL είναι το ιδανικό εργαλείο για την «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Το οπλοστάσιο του ESM φτάνει τα 410 δισ. ευρώ, εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ και χαρακτήρισε το υπό διαμόρφωση νέο εργαλείο «ασφάλιση» έναντι σοκ «που πλήττουν χώρες που βρίσκονταν σε καλή κατάσταση» από άποψη οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ανέφερε ότι το μέγεθος των προγραμμάτων μπορεί και να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο σε περιπτώσεις όπου οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι εξαιρετικά σφοδρές.

Οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του υγειονομικού τομέα της χώρας που θα τους διεκδικήσει αλλά και για την άμβλυνση της ύφεσης, και – μεσοπρόθεσμα – την επάνοδο στην οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα

Σχετικά με τα «κορωνο-ομολόγα», ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι «είναι ένα από τα εργαλεία στο τραπέζι», αλλά σημείωσε «ότι πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση» για την υλοποίησή τους.

  • «Χρειαζόμαστε μία συντονισμένη απάντηση, που προϋποθέτει συμβιβασμούς»,
  • «Η νέα κρίση μπορεί να μας επιτρέψει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις της προηγούμενης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ