Σπούδασε Δίκαιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά επενδύει φανατικά στην τεχνολογία. Φιλοδοξεί να καταστήσει τη Space Hellas διεθνή εταιρεία, διατηρεί κερδοφόρες θυγατρικές εταιρείες εκτός συνόρων, αλλά επιμένει να κρατά το ελληνικό «χρώμα» στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Ανέλαβε, από τον Ιούλιο του 2013, να συνεχίσει το όραμα του αείμνηστου Δημήτρη Μανωλόπουλου, αλλά ήδη από το 2005 είχε μπει βαθιά στα δρώμενα της Space Hellas, με στόχο να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας, που θα βασίζεται στην καινοτομία και στη διαρκή εξέλιξη.

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, μετασχημάτισε τη Space Hellas, ώστε να αντέξει τους τριγμούς και να δικαιούται σήμερα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Συμμάχησε με ισχυρούς διεθνείς «παίκτες» στον χώρο της τεχνολογίας και επέμεινε να προσφέρει σύγχρονες και ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις σε όποιον μεγάλο φορέα κατάφερνε να μείνει όρθιος μέσα στην κρίση.

Σήμερα, δηλώνει έτοιμος να επενδύσει τον καρπό των προσπαθειών του στην προοπτική αλλαγής σελίδας στη χώρα.

Δεν αρκείται στην απλή μεταπώληση προϊόντων, αλλά αξιοποιεί την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία της Space Hellas για να συνθέσει ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, που θέλει να τις εντάξει στο όραμα του τεχνολογικού μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους.

Ο Σπύρος Μανωλόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του στο ΧΡΗΜΑ και αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια στις εξαγορές και τις επενδυτικές του πρωτοβουλίες.

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. Κώνστα

 

Έχετε διανύσει, πλέον, μια 35ετή πορεία στην ελληνική αγορά πληροφορικής και μια 20ετή πορεία στην κεφαλαιαγορά. Ποια είναι η αίσθησή σας σήμερα για το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία; Πώς μας βλέπουν οι ξένοι επενδυτές; Τι πρέπει να γίνει άμεσα;

Δεν θα πρωτοτυπήσω: όλοι αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται επειγόντως ένα ισχυρό επενδυτικό «σοκ». Το κλίμα στην αγορά έχει προφανώς αλλάξει, η αισιοδοξία είναι κυρίαρχη και η εμπιστοσύνη από το εξωτερικό είναι αισθητά βελτιωμένη.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει αμέσως είναι να ξεκινήσουν σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Επιτρέψτε μου, να υπογραμμίσω: όχι μόνον ξένες επενδύσεις, αλλά και ελληνικές επενδύσεις. Ήρθε, πλέον, η εποχή να αποενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το κράτος, η κυβέρνηση της χώρας έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Εμείς όμως, οι Έλληνες επιχειρηματίες, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να επενδύσουμε στην προοπτική αυτής της χώρας.

 

Όταν μιλάτε εσείς για επενδύσεις, προφανώς αναφέρεστε κατά πρώτο λόγο στις τεχνολογικές επενδύσεις

Η Space Hellas προσφέρει και οφείλει την ανάπτυξή της στην τεχνολογία. Αλλά θέλω να δείτε την τεχνολογία συνδεδεμένη με την οικονομική προοπτική της χώρας. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, αυτό το μεγάλο σχέδιο που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις νέες ταυτότητες. Δεν πρόκειται για μια απλή προμήθεια τεχνολογίας. Είναι ένα μεγάλο βήμα για να υλοποιηθεί το όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Στον διαγωνισμό αυτό, η Space Hellas συμμετέχει όχι ως υπεργολάβος κάποιου μεγάλου διεθνούς τεχνολογικού κολοσσού. Είμαστε, ως μέλος ένωσης εταιρειών, διεκδικητές, είμαστε προετοιμασμένοι να επενδύσουμε δικά μας κεφάλαια, για να συνεισφέρουμε ενεργά στη διαμόρφωση της νέας ψηφιακής υποδομής της χώρας.

 

Αυτό σημαίνει ότι έχετε την πρόθεση να επενδύσετε κεφάλαια σε αυτήν την προσπάθεια

Εμείς, από καιρό, επενδύουμε στην Ελλάδα, με όραμα, πλάνο και συνέπεια (με αργά, αλλά σταθερά βήματα). Η Space Hellas διατήρησε ακέραιες τις δυνάμεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης. Όλα αυτά τα χρόνια, στηρίξαμε τη χώρα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το country risk.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι στην περίοδο 2013-2019 δημιουργήσαμε 168 νέες θέσεις εργασίας. Τώρα που η χώρα ξαναγίνεται επενδύσιμη, εμείς συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πλάνο, με βασικό άξονα την ενεργή συμμετοχή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Θεωρούμε ότι ο τεχνολογικός κλάδος μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη πιο σημαντικό –ειλικρινά πιστεύω– ότι μπορούμε να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα τα καλύτερα ελληνικά μυαλά από αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα στην εποχή του brain drain. Ο τεχνολογικός κλάδος στην Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει πολλούς καλούς και ικανούς ξένους επιστήμονες που βλέπουν τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται…

 

Με τα σημερινά επίπεδα μισθών και φόρων, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει αυτό που λέτε

Έχετε δίκιο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι οι προοπτικές είναι καλές. Πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας. Οι εισφορές των εργαζομένων πρέπει να μειωθούν σημαντικά, ώστε να μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι κάθε μήνα.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογικής γνώσης και καινοτομίας. Θεωρώ σπουδαίο το ότι διεθνείς κατασκευαστές επιλέγουν την Ελλάδα για να δημιουργήσουν κέντρα καινοτομίας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δούμε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας να αναπτύσσουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που να μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές.

 

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσετε, φαντάζομαι, το Innovation Lab

Στη Space Hellas έχουμε δημιουργήσει μια διάχυτη και διαρκή κουλτούρα καινοτομίας, με οριζόντιες ομάδες μηχανικών και προγραμματιστών που αναπτύσσουν, συνθέτουν και δοκιμάζουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ήδη προχωρούμε σε επενδύσεις στους τομείς του cyber security, των υπηρεσιών cloud, της τεχνητής νοημοσύνης και του ΙoΤ.

Πιστεύω, ειλικρινά, ότι η επόμενη τεχνολογική μέρα για τη Space Hellas σχετίζεται με το Digital Integration και το Software Defined Everything. Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε, σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς και διεθνείς τεχνολογικούς ομίλους, σε μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Αποβλέπουμε, στο κοντινό μέλλον, να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε και εμπορικά τα καινοτόμα αποτελέσματα της ερευνητικής αυτής εργασίας.

 

Πού εντοπίζετε το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Προσπαθούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις. Το Innovation Lab μάς προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη οπτική της αγοράς. Παρακολουθούμε τις παγκόσμιες τεχνολογικές τάσεις, αλλά ταυτόχρονα ενεργούμε επιδραστικά, συμμετέχουμε στη δημιουργία των νέων τάσεων.

Η Space Hellas αναπτύσσεται μαζί με το τεράστιο αυτό ψηφιακό τεχνολογικό κύμα που κατακλύζει τον πλανήτη. Την εταιρεία μας απαρτίζουν κυρίως μηχανικοί, που ασχολούνται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας έτσι ώστε αυτή να δουλεύει για λογαριασμό των πελατών μας.

 

Θα αναπτυχθείτε με νέες εξαγορές εταιρειών;

Επενδύουμε πολλά στην οργανική ανάπτυξη, αλλά δεν αποκλείω τις εξαγορές, για να επιταχύνουμε την πορεία εξωστρέφειας που έχουμε χαράξει. Καθημερινά, δέχομαι πολλές ελκυστικές προτάσεις από μικρές και πολλά υποσχόμενες startup εταιρείες και venture capitals.

Δεν είμαι αρνητικός στο θέμα των εξαγορών, αντίθετα. Από την άλλη όμως πλευρά, θέλω να υπογραμμίσω ότι, πέρα από τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, υπάρχει και η καθιερωμένη επιχειρηματικότητα. Οι εταιρείες startup είναι τα μικρά «λουλούδια» που ομορφαίνουν το «λιβάδι» και κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν, θα γίνουν «καρποφόρα δέντρα». Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε τα «δέντρα» που ήδη υπάρχουν και προσφέρουν σήμερα πολύτιμους «καρπούς».

 

Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με την αναφορά σας στη μεγάλη, αναγκαία προσπάθεια ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Δεν σας αποθαρρύνει καθόλου η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο;

Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογικές υποδομές στο ελληνικό Δημόσιο έχουν μείνει πολύ πίσω. Αρκετοί φορείς λειτουργούν με εξοπλισμό και λογισμικό περασμένης γενιάς, με ό,τι αυτό σημαίνει σε ταχύτητα επεξεργασίας, χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων, διαλειτουργικότητα συστημάτων και ασφάλεια υποδομών και δεδομένων.

Σημαντικό πρόβλημα είναι και η πλημμελής ή και η παντελώς απούσα συντήρηση έργων που έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία, λόγω έλλειψης σχετικών προβλέψεων στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τη σύντομη απαξίωση και τον παροπλισμό τους.

Αυτή όμως είναι και η μεγάλη πρόκληση, η τρομερή ευκαιρία που δημιουργείται. Μπορούμε με λίγες, συντονισμένες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Μου είπατε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η Space Hellas κράτησε ακέραιες τις δυνάμεις της, ώστε να επενδύει σήμερα σε ένα ελπιδοφόρο αύριο. Πώς έγινε αυτό; Πώς καταφέρατε να κρατήσετε τη Space Hellas αλώβητη;

Αντιληφθήκαμε έγκαιρα ότι η Ελλάδα θα έμπαινε σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Από πολύ νωρίς, ξεκινήσαμε τη θωράκιση της εταιρείας αναθεωρώντας την εμπορική στρατηγική μας. Περιορίσαμε τα λειτουργικά έξοδα και ακολουθήσαμε μια επιλεκτική συμμετοχή σε έργα του δημόσιου τομέα. Διαμορφώσαμε έναν πιο έντονα πελατοκεντρικό χαρακτήρα. Στοχεύσαμε, κατά βάση, σε ένα υγιές πελατολόγιο του ιδιωτικού τομέα και διευρύναμε την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών, με βάση τις ανάγκες αυτών των πελατών.

Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία ανάπτυξης, η εταιρεία ενίσχυσε τις επενδύσεις της στον χώρο των συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε η συνεισφορά στον εταιρικό κύκλο εργασιών να προέρχεται απ’ όλους τους βασικούς προϊοντικούς άξονες, δηλαδή τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική και την ασφάλεια.

Τέλος, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών του ομίλου, ώστε να απολαμβάνουμε μια πολύ θετική πιστοληπτική αξιολόγηση και να ανανεώνουμε διαρκώς το κλίμα εμπιστοσύνης τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους βασικούς προμηθευτές μας.

 

Ποιος είναι ο Σπύρος Μανωλόπουλος

 

Ο Σπυρίδων Δ. Μανωλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο γνωστικό πεδίο του Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου (LLM) από το King’s College London (KCL) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η επαγγελματική του δραστηριοποίηση άρχισε στη νομική εταιρεία «Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες» με την ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου. Στη συνέχεια, άσκησε τη δικηγορία διατηρώντας ιδιωτικό νομικό γραφείο και ως νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων, αποκτώντας εμπειρία κυρίως σε θέματα εμπορικού δικαίου και δημόσιων συμβάσεων.

Το 2011, με εφόδιο ένα ισχυρό νομικό υπόβαθρο, ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Space Hellas AΕ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Μανωλόπουλου, με ποσοστό 33,38%.

H Space Hellas ΑΕ ιδρύθηκε το 1985 από τον πατέρα του, Δημήτρη Μανωλόπουλο, και δραστηριοποιείται για πλέον των τριών δεκαετιών στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές ως ένας δυναμικός system integrator, που υλοποιεί σύνθετα τεχνολογικά έργα.

Είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, που προσφέρει στην αγορά μια ευρεία γκάμα λύσεων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας. Έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με τους μεγαλύτερους διεθνείς τεχνολογικούς οίκους και έχει στο ενεργητικό της μια εντυπωσιακή λίστα από επιτυχημένα έργα. Επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη και σε τεχνολογικές λύσεις με προστιθέμενη αξία, καθώς και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, γεγονός που της παρέχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την τοποθετεί ανάμεσα στις πρώτες επιλογές ενός διευρυμένου και μακροχρόνια πιστού πελατολογίου.

Αξιοσημείωτη επιχειρηματική απόφαση υπήρξε η προ τριετίας εξαγορά ποσοστού 32,8% του μετοχικού κεφαλαίου της καινοτόμου ολλανδικής εταιρείας Web-IQ BV, που δραστηριοποιείται στον χώρο των big data analytics και web intelligence.

Τα κεντρικά γραφεία της Space Hellas βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ έχει υποκαταστήματα σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις και στη Λευκωσία, καθώς και θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα και Ιορδανία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2000.

Από τον Ιούλιο 2013, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε πλήρως η δεύτερη γενιά των ιδρυτών της, η οποία καλλιεργεί ένα μοντέλο υγιούς επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην καινοτομία, και με τον Σπυρίδωνα Μανωλόπουλο, ως εκτελεστικό πρόεδρο του ΔΣ, επιφορτισμένο να διασφαλίσει τη διάχυση του οράματος και το πάθος για εξέλιξη, διατηρώντας το αξιακό σύστημα των προκατόχων του.

Το διάστημα 2013-2019, και παρά την έντονη οικονομική κρίση που πλήττει τον επιχειρηματικό κόσμο και τη δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, η Space Hellas προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, υλοποιεί ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και εξωστρέφειας και σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης 76%.

Πιστή, από την ίδρυσή της, στις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας και αποφασισμένη να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια διακράτησης νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, το 2019 η εταιρεία ανακοινώνει την προκήρυξη δύο ετήσιων τιμητικών υποτροφιών «Δημήτρης Μανωλόπουλος», σε απόφοιτους δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας ή ισότιμων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, εις μνήμην του ιδρυτή της, Δημήτρη Μανωλόπουλου.

Ο Σπυρίδων Μανωλόπουλος είναι έγγαμος με την ψυχολόγο Μαρία Βαλυράκη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ