Μ’ ένα σενάριο που θυμίζει βιβλική καταστροφή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, περισσότεροι από 130 εκατομμύρια άνθρωποι τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν να βρεθούν στα “όρια της πείνας”.

Σύμφωνα με το CNN, ο λιμός θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, στο χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), σε ομιλία του την Τρίτη. Δέκα από αυτές τις χώρες έχουν ήδη περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας, πρόσθεσε.

Οι συγκρούσεις, η οικονομική ύφεση, η μείωση της βοήθειας και η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου είναι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, ενώ προέτρεψε σε γρήγορη δράση για να αποφευχθεί η καταστροφή.

«Ενώ αντιμετωπίζουμε μία πανδημία Covid-19, βρισκόμαστε στα πρόθυρα πανδημίας πείνας», δήλωσε ο David Beasley, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπάρχει ο κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από την οικονομική επίπτωση του ιού, παρά από τον ίδιο τον ιό».

Ο WFP είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν μία καταστροφική χρονιά για πολλές χώρες που πλήττονται από φτώχεια ή πόλεμο, με 135 εκατ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κρίσιμα επίπεδα πείνας ή χειρότερα. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη διπλασιάζει τον αριθμό τους.

Εάν προστεθούν στα 821 εκατ. ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν το θέμα της διατροφικής ανασφάλειας, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε δύσκολες καταστάσεις.

Ο Οργανισμός εντόπισε 55 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την πείνα, στην ετήσια έκθεση του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Δέκα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο: Υεμένη, Κονγκό, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία, Νιγηρία και Αΐτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ