Αδειάζει το Χρηματιστήριο, φεύγουν οι δυναμικές του επιχειρήσεις

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο ένας μετά τον άλλο οι δυναμικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εγκαταλείπουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας αφού οι βασικοί μέτοχοι εκμεταλλεύονται την απόλυτη απαξίωση των μετοχών τους και τις αποσύρουν από το ταμπλό είτε για να εισαχθούν σε άλλη αγορά είτε για να …κρατήσουν χαμηλό προφίλ, μέχρι την ανασυγκρότησή τους…

Το Χρηματιστηριακό ημερολόγιο του 2019, στις πρώτες μέρες του, είναι γεμάτο ημερομηνίες κλειδιά για την ολοκλήρωση δημοσίων προτάσεων με τις οποίες καλούν τους μικρομετόχους να παραδώσουν τις μετοχές τους.

Στις 24 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Nexans Participations για την Nexans Ελλάς Α.Β.Ε. που δρομολογεί άλλη μια αποχώρηση από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και μάλιστα για μία εταιρεία που τον Φεβρουάριο του 2016 προχώρησε σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 24 Ιανουαρίου επίσης, ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της εταιρίας Καζάρ για την απόκτηση των κοινών ονομαστικών μετοχών της Druckfarben. Υπάρχει ένα μπλοκ μειοψηφίας που αντιδρά στην πρόθεση απόσυρσης της Druckfarben από το Χρηματιστήριο, οι εξελίξεις ωστόσο φαίνονται δρομολογημένες.

Εμβληματική είναι η 25η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία για την προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν με νέες μετοχές της ΤΙΤΑΝ Cement International S.A., με σκοπό την εισαγωγή του ομίλου στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

Υποχρεωτική είναι η δημόσια πρόταση που υπέβαλε για το υπόλοιπο 29,62% των μετοχών του ΥΓΕΙΑ, η Hellenic Healthcare, θυγατρική της CVC Partners μετά την απόκτηση του 70,38%. Το επενδυτικό Fund προσφέρει στους μετόχους του ΥΓΕΙΑ 0,95 ευρώ ανά μετοχή, το τίμημα που κατέβαλε και για την απόκτηση του 70,38% της εισηγμένης. Στη συνέχεια θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο.

Δρομολογημένη είναι η διαγραφή της μετοχής και η απορρόφηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ απο την Eurobank. Μετά την απορρόφηση, η Eurobank θα διαθέτει, τον υψηλότερο Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Cet 1 στο 19%. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού, ένα SPV στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια της τράπεζας τα οποία θα τιτλοποιηθούν.

Πολλά κοινά σημεία με την κίνηση απορρόφησης της Grivalia έχει και η πρώτη στρατηγική κίνηση αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής του ομίλου «Ελλάκτωρ» με τη νέα διοίκησή του. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα απορροφήσει πλήρως τη θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως μέσω αιολικών πάρκων.

Εκτός ταμπλό οδηγούνται και οι Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.. Δέκα χρόνια μετά την ένταξη της εταιρείας στον όμιλο Grimaldi, οι Ιταλοί φαίνεται να επιλέγουν την έξοδο από το Χρηματιστήριο, όπως έκαναν και πριν από δύο χρόνια με την Finnlines στη Φινλανδία.

Το συμπέρασμα είναι ότι περισσότερες από 90 εταιρείες έχουν αποχωρήσει – ή έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες – από το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η μεγάλη αβεβαιότητα για την μεταμνημονιακή περίοδο, η ανυποληψία της πολιτικής ζωής, ο διαρκώς αυξανόμενος ελληνικός κίνδυνος (greek risk premium) και η μεγάλη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας  του Κράτους, κατά συνέπεια και των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, οδήγησε πολλές –ειδικά τις πολυεθνικές- στην ενεργοποίηση μέτρων για τον περιορισμό του ελληνικού κινδύνου. Φεύγουν για να σωθούν…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ